Тижневий огляд: життя УГКЦ (16.11-22.11)
  • Пон, 23/11/2015 - 13:23

У вівторок, 17 листопада 2015 року,  Глава Української Греко-Католицької церкви, Блаженніший Святослав у рамках свого візиту у Вашингтон, США, відвідав Українську католицьку школу Успіння Пресвятої Богородиці, м. Перт Амбой, Нью Джерсі, США. У шкільному залі  духовного главу семи міліонної Церкви по цілому світі зустріли діти у вишиванках і традиційним хлібом-сіллю та віршованими словами привітання. Блаженніший поділився своїми враженнями про освячення пам’ятника жертвам голодомору у Вашингтоні, передав усім учням школи Успіння в Америці вітання від учнів із школи у Зарваниці (Тернопільська область). Діти з цікавістю слухали розповідь Блаженнішого про його покликання до священства, служіння в Україні та Аргентині, зустріч з Папою Франциском, а також задавали різноманітні запитання. Зустріч Патріарха Святослава із учнями школи проходила в дуже теплій, сімейній атмосфері. 

Єпископ-помічник Київський Владика Йосиф Мілян, та о. Андрій Гах, у рамках роботи Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, відвідали з робочим візитом Ригу. В столиці Латвії голова та секретар ПМВ, взяли участь у конференції з нагоди відзначення 150-річного ювілею праведного Митрополита Андрея Шептицького. Захід проходив у приміщенні Української школи.

В середу, 18 листопада, стало відомо, що біля храму святого Миколая Чудотворця УГКЦ на Аскольдовій могилі  готують щоденні обіди для переселенців з Донбасу.

18-21 листопада 2015 року в Римі проходить Всесвітній конгрес "Виховувати сьогодні та завтра: запал, що відновлюється". У конгресі бере участь делегація УГКЦ.  Конгрес відбувається з нагоди 50-ї річниці Декларації  ІІ Ватиканського Собору «Gravissimum Educationis». Напрями роботи конгресу: міжнародний комітет католицької освіти (OIEC), юридичний напрям (ELA),  університети, школи.  

У четвер, 19 листопада 2015 року, у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася зустріч з о. Ростиславом Височаном -  військовим капеланом та головою комісії у справах душпастирства силових структур у Стрийській єпархії УГКЦ. Священик неодноразово був у зоні АТО, відтак тема цієї зустрічі - «Служіння військових капеланів в обставинах протистояння».

В п'ятницю ,  20 листопада,  Президент Французької Єпископської Конференції, архиєпископ Марселя Жорж Понтьє подякував Главі УГКЦ, єпископам та усім вірним за слова співчуття, які були висловлені з приводу трагічних подій у Парижі 13 листопада. «Разом з усіма єпископами і католиками Франції я прагну сердечно подякувати Вам за Ваш знак приязні і за Ваші молитви з приводу трагічних подій, які діткнули Францію минулої п’ятниці. Ми були дуже зворушені цим Вашим жестом. Ці нові атаки бентежать нас і глибоко впливають на нас. Нехай наша спільна молитва, поєднана з Вашою, бодай трохи зменшить страждання родин, які зазнали найбільших втрат», – написав у відповідь Архиєпископ Марселя Жорж Понтьє.

В суботу, 21 листопада 2015 року, з нагоди Дня Гідності та Свободи України, і другої річниці початку Революції гідності у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла (м. Львів, вул Театральна, 11) відбулась заупокійна молитва за Героїв Небесної сотні та Герої АТО. Панахиду очолив о. Степан Сус

У неділю, 22 листопада 2015 року, з нагоди 10-ї річниці освячення храму Архистратига Михаїла Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного відбулась Архиєрейська Божественна Літургія. Очолив спільну молитву владика Ігор (Возьняк) - Архиєпископ та Митрополит Львівський УГКЦ, який 2005 року освятив цей храм. Співслужили владиці -  єпископ-помічник Стрийської єпархії владика Богдан (Манишин) та синкел у справах капеланства ЛА УГКЦ о. Степан Сус. Владика Богдан свого часу  виконував обов’язки військового капелана в Академії сухопутних військ і тоді розпочав відновлювати храм Архистратига Михаїла у цьому військовому закладі.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 22 листопада освятив новозбудований Свято-Введенський храм при жіночому монастирі Чину святого Василія Великого у Житомирі.

Пропонуємо до Вашої уваги:

Глава УГКЦ у Філадельфії: «Бог є близько, і ми сьогодні в Україні це так по-особливому відчуваємо» - http://catholicnews.org.ua/glava-ugkc-u-filadelfiyi-bog-ie-blizko-i-mi-sogodni-v-ukrayini-ce-tak-po-osoblivomu-vidchuvaiemo

Глобальний лідерський саміт за участі Владики Венедикта [27-28 листопада, Львів].  ГЛС-2015 відбуватиметься у Львові, на "Арені Львів", вул. Стрийська, 199. За два дні Саміту учасники почують іноземних спікерів, виступи яких відбуватимуться в режимі онлайн-конференцій. А також особисто участь візьме Владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ. Владика виступить із лекцією на тему: "Куди і як я інвестую своє життя?"

Греко-католиків закликають стати на підтримку святості шлюбу, підтримавши вимогу щодо неприпустимості видалення з Конституції України визначення шлюбу як союзу чоловіка та жінки, а також щодо захисту життя людини від зачаття до природної смерті [покрокова інструкція]: http://catholicnews.org.ua/greko-katolikiv-zaklikayut-stati-na-pidtrimku-svyatosti-shlyubu-pokrokova-instrukciya