Тижневий огляд: життя УГКЦ (20.01–26.01)
  • Срд, 29/01/2014 - 13:44

22 січня в рамках Суспільних днів УГКЦ на парафії Св. Миколая на Аскольдовій могилі (м. Київ), відбулася духовна зустріч та молитва за Україну. Тема зустрічі: «Бог приготував їм місто…», присвячена роздумам над четвертим розділом енцикліки Папи Франциска  Lumen Fidei («Світло віри»).

 

23 січня у місті Холмі (тепер Chełm, Польща), в колишній катедрі давньої Холмської Єпархії Греко-Католицької Церкви була відслужена Божественна Літургія з нагоди літургійного спомину Пратулинських мученників. У літургії взяли участь духовенство і миряни Української Греко-Католицької та Латинської Церков. Окрім Літургії самі урочистості розпочалися вже напередодні ввечері, де в семінарії у Любліні була відслужена Велика Вечірня, а відтак ранком Утрення за чином укладеним спеціяльно для цього літургійного дня.

 

24 січня у приміщені Адміністрації президента відбулася зустріч Віктора Януковича з представниками Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій, в ході якої представники ВРЦіРО виразили Віктору Януковичу своє бачення ситуації в Україні.

У ході цієї зустріч Глава УГКЦ Блаженніший Святослав наголосив, що в ситуації, що склалася в Україні, самі заклики до миру втратили свій сенс, натомість є нагальна потреба робити конкретні кроки. 

 

Глава УГКЦ – Януковичу: «Ми є були і будемо зі своїм народом»

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) розповів про зустріч членів Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій з Президентом Януковичем.

 

Також у цей день: у Львові в храмі Різдва Пресвятої Богородиці відбулась Служба Божа, де прощалися з активістом Євромайдану Юрієм Вербицьким. О 12.00 розпочався чин похорону.

Слово Митрополита Львівського про світлої пам’яті Юрія Вербицького

Та помер ще один активіст, підстрелений на Грушевського.

Владика Борис висловив співчуття родині вбитого активіста Романа Сеника

 

25 січня в приміщенні Архиєпархіального управління Митрополит Івано-Франківський Володимир скликав на зустріч протопресвітерів м. Івано-Франківська та ігуменів монастирів і закликав до посильної молитви в час неспокуої в державі і благословив на проведення в парафіях міста молитовних чувань. Священикам було роздано звернення Митрополлита до духовенства і вірних.

 

26 січня:

У Свято-Успенському греко-католицькому храмі у Варшаві ієром. Олексій Горобець ЧСВВ відслужив заупокійне моління за Михайла Жизневського, героя Білорусі, який десять років тому приїхав в Україну, щоб знайти собі долю. У середу, 22 січня 2014 року 25-ти літнього Михайла було убито під час протистояння на Грушевського.

У Варшавському храмі на заупокійну молитву за Михайла Жизневського зібралися українці та білоруси, щоб у цей день скорботи помолитися за душу героя Білорусі та України. 

 

Українські студенти та греко-католицькі семінаристи, які навчаються в університетах Рима, організували акцію «Молитва за мир і спокій в Україні італійською». Вони закликають італійців молитись за припинення кровопролиття в Україні та мирного врегулювання конфлікту. 

 

У рамках Тижня молитви за єдність християн відбувся міжконфесійний Молебень у храмі Святого Василія Великого Української Греко-Католицької Церкви. Під час Молебню спільно молилися: Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит, Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольській нунцій в Україні, владика Станіслав Широкорадюк, Єпископ Києво-Житомирської дієцезії РКЦ, єпископи та духовенство православних і протестантських Церков.

Проповідь виголосив Блаженніший Любомир

 

Блаженніший Святослав у своїй заміській резиденції зустрівся з паном Ендрю Беннеттом, Послом з питань релігійних свобод Канади. Під час зустрічі йшлося про дотримання в Україні релігійної свободи.
Передусім сторони обговорили сучасний стан УГКЦ, особливо в світлі нещодавнього листа, якого отримав Блаженніший Святослав від Міністерства культури України 6 січня 2014 року. 

Ендрю Беннетт також обговорив з Главою УГКЦ стан дотримання в Україні релігійної свободи, рівного ставлення до усіх конфесій. Було стверджено, що стосунки Церкви і Держави в Україні прямують до затвердження Концепції державно-церковних стосунків на паритетній основі.

 

Хресна хода за єдність християн у контексті тижня молитви за єдність  і мир в Україні відбулася в Бучацькій єпархії в м.Чорткові. На чолі присутніх був Преосвященний владика Дмитро Григорак зі священиками УГКЦ, а також митрофорний протоієрей о.М.Левкович УПЦ КП та римо-католицьке духовенство. Почавши від УПЦ КП Покрови Пресвятої Богородиці, зупиняючись біля кожного храму по-дорозі, хода закінчилась молебнем до Пресвятої Богородиці в катедральному Соборі Верховних апостолів Петра і Павла.

 

Також до вашої уваги:

Владика Ігор: всяке знущання та глум над іншими, глибоко відіб’ється не тільки над тими, хто причетний до цього, але й над їхніми дітьми, внуками та правнуками

Слово Митрополита Львівського на неділю по Богоявленню

Блаженніший Святослав: я би хотів побажати мужності своєму народові (ВІДЕО, розшифровка)

Лист єпископів Польщі про підтримку українського народу

Звернення єпископів Української Греко-Католицької Церкви у Західній Європі з приводу політичної кризи в Україні

Архиєпикоп Василій Семенюк закликав вірних до посиленої молитви за Україну

Владика Ігор Возьняк: Oповіщаю піст перед обличчям Господнім

Владика Тарас (Сеньків) закликав до безперестанної молитви за мир

Парафії Львівської архиєпархії долучаться до збору пожертв для потреб Майдану

Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ оголосила збір коштів на лікування постраждалих у Києві та інших містах України

Закликаємо українців в Італії та Іспанії до безперервної молитви за Україну!

Владика Діонісій (Ляхович): «У молитві до Бога є перемога»

Владика Борис Гудзяк на «Радіо Ватикану» про «Майдан гідності»

Заклик владик УГКЦ у Польщі до молитви за Україну та її народ

Глава УГКЦ Святослав: Влада повинна припинити переслідування учасників протестів

«Існують моменти, коли ти мусиш слідувати за голосом сумління, а не чекати на розпорядження», – владика Богдан (Дзюрах)

Отче, прости їм, бо вони не знають, що роблять!

 

Кожного дня – з 27 до 31 січня – Центр студентського капеланства у Львові запрошує усіх на молитву за Україну до храму Блаженного Священномученика Олексія Зарицького в студмістечку "Львівської Політехніки".