Тижневий огляд: життя УГКЦ (23.06 – 29.06)
  • Втр, 01/07/2014 - 16:11

З 16 по 27 червня на о. Хортиця проходили два тури реколекцій для священиків Донецького екзархату у поєднанні зі Стратегією розвитку УГКЦ до 2020 року «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Реколектант владика-номінант Йосафат Мощич, один з лідерів робочої групи зі Стратегії розвитку Церкви до 2020 року «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», заторкнув ряд важливих тем, які самі в собі складають та формують фундамент священичого покликання й життя на основі особистої зустрічі з воскреслим Христом – Живим Богом.

З 24 червня Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, перебував з робочим візитом у Ватикані для участі у 87-й зустрічі Ради організацій Конгрегації для Східних Церков (РОАКО). У центрі уваги зустрічі була ситуація в Україні, Румунії, Сирії та у Святій Землі. В асамблеї також брав участь  архиєпископ Томас Едвард Ґалліксон, Апостольський нунцій в Україні.

24 червня у м. Львові, Архиєрейською Божественною Літургією  в Архикатедральному соборі Святого Юра, розпочалися урочистості до 100-ліття з дня народження Блаженнішого Мирослава Івана.

В Українському Католицькому Університеті теж відбулися святкування, присвячені 100-й річниці  від дня народження  Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського – «Пастир у добу великих сподівань». Вшанувати пам'ять цього великого душпастиря прийшло багато людей. Привітали присутніх на урочистій академії Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, владика Борис, Єпарх Паризький, о. Богдан Прах, ректор УКУ. 

Блаженніший Мирослав Іван Любачівський: людина, яка подарувала УГКЦ крила

Блаженніший Мирослав Іван Любачівський і Радіо Ватикан (до 100-річчя з дня народження)

25 червня у Ватикані Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, зустрівся із Святішим Отцем Франциском. Блаженніший Святослав мав нагоду особисто поспілкуватися із Святішим Отцем, він розповів йому про ситуацію в Україні, тисячі біженців та сотні поранених і вбитих. За його словами, Папа Франциск запевнив, що молиться за Україну і робить все можливе, щоб у нашій країні запанував мир і спокій. Святіший Отець також особисто привітав Главу УГКЦ із ювілеєм 20-річчя священичого служіння, який випадає в цей день.

Також у Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець Франциск дав свою згоду на канонічне обрання Синодом Єпископів УГКЦ Всечесного отця Григорія Комара, дотеперішнього Протосинкела Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, Єпископом-помічником цієї єпархії, надавши йому титулярний осідок Акці.

26 червня Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, відвідав Cвятоуспенський монастир у Римі. Разом з насельниками монастиря Предстоятель УГКЦ молився Божественну Літургію та звернувся із закликом «свідчити Христа у сучасному світі».

Цього ж дня відбулася Всеукраїнська проща до с. Страдч Яворівського району, що на Львівщині. Проща присвячена 25-річчю виходу УГКЦ з підпілля, Дню мирянина та пам’яті страдецьких блаженних о. Миколи Конрада та дяка Володимира Прийми. Проща розпочалася від с. Ямельня. Вірні пішою ходою вирушили у «Бірок», місце де загинули Блаженні о. Микола Конрад і блаженний дяк Володимир Прийма.  Відтак біля підніжжя Страдецької гори Високопреосвященний Владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський звершив Божественну Літургію та виголосив проповідь у якій, зокрема, засудив дії сепаратистів й загарбників на сході України.

З історії УГКЦ. Проща семінаристів зі Львова до Страдчу 1995 року

27 червня у день пам’яті новомучеників УГКЦ, серед яких і блаженний єпископ Миколай Чарнецький, у його рідному селі Семаківці, що на Городенківщині, здійснили освячення нового храму. До цієї історичної події були передані мощі блаженного, які постійно перебуватимуть у новій святині, яку названо в честь новомученика Миколая. Спільно з Митрополитом Івано-Франківським Кир Володимиром (Війтишиним), владикою Сокальсько-Жовківської єпархії Михаїлом (Колтуном) та численними священиками, владика Василій (Івасюк), єпарх Коломийсько-Чернівецький, очолив спочатку чин освячення храму, а опісля - Божественну Архієрейську Літургію.

 

Також до вашої уваги:

«Вшановуємо й виявляємо велику любов усім мирянам та окремо, кожному й кожній вірним нашої Церкви», - Митрополит Ігор у День мирянина

Слово Митрополита Львівського на 3-тю неділю по зісланні Святого Духа

З Європою ми поділимося таїнством своєї гідності, – єпископ УГКЦ Борис Ґудзяк

«Сьогодні УГКЦ змінюється і намагається відповідати на виклики нового часу, залишаючись вірною своїй традиції і своєму обряду», - о. Рафаїл Турконяк

Владика Йосиф (Мілян) семінаристам: "Якщо забудете справу місійності, то не виконаєте завдання Христа"

Владика Ярослав під час похорону воїна Нацгвардії: «Він гідно відстоював даровані Богом фундаментальні цінності»