Тижневий огляд: життя УГКЦ (25.03 – 31.03.)
  • Срд, 03/04/2013 - 12:46

Як ми повідомляли, 23 березня 2013 року в реколекційному домі Згромадження сестер служебниць у м. Надвірні, що на Івано-Франківщині, розпочала свою роботу VII Провінційна капітула сестер служебниць в Україні на тему «Світло віри оживляє нас». Завданням Провінційної капітули, яка має найвищу законодавчу владу у згромадженні, є вибір провінційної настоятельки та провінційних дорадниць, обговорення важливих справ провінції, перегляд і видання директив провінції.

 Як стало відомо, сестри-делегатки з усіх монаших спільнот провінції своєю настоятелькою обрали с. Боніфатію Дяків,яка дотепер у спільноті виконувала уряд дорадниці.

25 березня 1984 року в Аргентині було засноване Згромадження Воплоченого Слова отцем Карлосом Мігелем Буелою. Цього року виповнюється 29 років від дня заснування. Згромадження в Україні здійснює своє служіння від 1994 року. Перші священики прибули на запрошення Владики Андрія Сапеляка, тодішнього єпископа для українців в Аргентині, до Львова, а згодом переїхали до Івано-Франківська. На даний час згромадження має свої осідки в Івано-Франківську, Дубовому (Закарпаття), Вінниці та Скадовську. Відзначення 29 річниці від дня заснування відбулося в Івано-Франківську 25 березня 2013 року.

З нагоди дня заснування було запрошено Архієпископа і Митрополита Володимира (Війтишина), який радо згодився очолити святкування. Владика очолив Архієрейську Божественну Літургію, в якій співслужили священики Згромадження зі всіх спільнот України, а також і священики ІІІ Чину Згромадження.

26 - 31 березня Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав з пастирським візитом перебуваву Луцькому екзархаті УГКЦ.

Після зустрічі з духовенством Луцького екзархату УГКЦ, що відбулася 26 березня 2013 року в рамках першої канонічної візитації цього екзархату, Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, зустрівся в Луцьку з молоддю. (ВІДЕО)

27 березня Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) у рамках пастирського візиту до Луцького екзархату відвідав Рівне та Здолбунів.

Візит Блаженнішого Святослава до м. Дубно позначений знаменною подією в житті цієї громади.

28 березня було освячено іконостас,котрий увінчав оздоблювальні роботи у храмі Вознесіння Господнього.

Важливим моментом візиту Предстоятеля Церкви було відвідання давньої кафедри Володимирських єпископів – Свято-Успенського кафедрального собору.

29 березня 2013 року Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, відслуживЛітургію  Напередосвячених дарів у церкві Святих апостолів Петра і Павла у Нововолинськута Акафіст до святого Йосафата.Глава Церкви закликав чисельно присутніх прихожан храму протягом Великого посту приступити до Святих таїнств Покаяння і Євхаристії, бо «без цього не можемо подорожувати ані Великим постом, ані дорогою нашого життя».Верховний Архиєпископ побажав, аби богослужіння завершилося дуже символічним жестом – щоб кожен поцілував хрест, аби іскра, яка запалила серце Йосафата, потрапила до серця кожного з присутніх.

Уділивши архипастирське благословення Блаженніший Святослав подарував на згадку іконку Київської Оранти, щоби вона оберігала Нововолинськ та усіх вірних волинської землі.

Глава УГКЦ на Волині, сюжет ВТ

30 березня виповнилося 55 років від дня ієрейського рукоположення Блаженнішого Любомира – Верховного Архиєпископа-емерита Української Греко-Католицької Церкви. Священичі свячення Блаженніший Любомир прийняв 30 березня 1958 року з рук владики Амвросія Сенишина і був призначений для служіння у Стемфордській єпархії.

31 березня у другу неділю Великого посту Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Кир Володимир Війтишин очолив Божественну Літургію у Архикатедральному соборі Воскресіння ГНІХ м. Івано-Франківська.

На початку Літургії Високопресвященній Владика освятив відреставрований  кивот, який датується приблизно половиною 19-того століття, та спільно з отцями, які з нимспівслужили,встановив його на престолі храму.  

Проповідь Глави УГКЦ у другу неділю Великого посту - неділю про розслабленого

Послання владики Венедикта Алексійчука на свято Благовіщення

Любомир ГУЗАР: "Є проблема: від понеділка до суботи жити тим, чим люди наповнюються в церкві в неділю"

Катехиза про чесноту надії

Анонси:

07 квітня 2013 року у Хрестопоклонну неділю, яка цього року збігається з празником Благовіщення Пресвятої Богородиці, вулицями Львова пройде молитовна Хресна дорога, яку традиційно організовує Львівська архиєпархія УГКЦ.

Відроджуючи пам’ять про предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви XIXст. – митрополита Григорія Яхимовича, з нагоди 221-ї річниці від дня його народження та 150-ти річчя від дня смерті, 28 квітня 2013 р. у його рідному селі Підбірці, що на Львівщині, заплановане проведення Урочистої академії.