Тижневий огляд: життя УГКЦ (25.11 - 01.12)
  • Срд, 04/12/2013 - 14:19

24 листопада 2013 року Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава й Отець нашої Української Греко-Католицької Церкви, у церкві святих Сергія і Вакха в Риму висловив солідарність із учасниками євромайданів: ««Хочу висловити свою солідарність з молоддю, з нашими громадянами, які справді не є байдужими до долі своєї країни і активно маніфестують свою громадянську позицію». Також Блаженніший Святослав закликав до ревної молитви за долю нашого народу та мир на нашій Богом даній землі, «щоб жодна гаряча голова цього миру не зруйнувала. Молімося, щоб в усіх цих непростих моментах, які ми зараз переживаємо, ми до кінця залишилися цивілізованою європейською нацією, про що хочемо заявити на весь світ».

У понеділок, 25 листопада 2013 року, у празник святого священомученика Йосафата, Архаєпископа Полоцького, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), з особливого дозволу Єпископа Риму Папи Франциска, очолив урочисту Архиєрейську Святу Літургію на головному престолі Ватиканської Базиліки Святого Петра з нагоди 50-річчя покладення мощів святого Йосафата, мученика за єдність Церкви, у головному храмі Католицької Церкви.

З Блаженнішим Святославом співслужили кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації для Східних Церков, майже всі владики Синоду Єпископів УГКЦ, владика Мілан Шашік, Єпарх Мукачівський, представники інших Церков свого права та Апостольської Столиці. Серед понад 200 священиків значну частину становлять духовні сини святого Йосафата – ченці Василіянського Чину Святого Йосафата на чолі з протоархимандритом о. Ґенезієм Віомаром, ЧСВВ.

Після Архиєрейської Святої Літургії, яку Блаженніший Святослав очолив на головному престолі ватиканської базиліки, привітати українських прочан прибув Папа Франциск. Його прихід вірні зустріли співом гімну «Будь, ім’я Господнє, благословенне!» та гучними оплесками.

26 листопада у храмі св. Йосафата м. Жовкви, де постійно перебуває частинка мощей українського святого, священнослужителі Єпархіального управління та душпастирі місцевих парафій зібралися на спільну молитву за кращу долю українського народу.

Науково-практична міжконфесійна конференція під назвою: «Соціалізація та воцерковлення глухих та слабочуючих: комунікаційні та богословські виклики» відбулася 28 листопада у Києві. Організаторами виступили Відділ соціальних питань Патріаршої курії УГКЦ спільно з Центром душпастирства осіб з вадами слуху «Надія».

28 листопада, львівські семінаристи долучилися до молитви на євромайдані у місті Львові. Брати, разом зі спільнотою із церкви Святого Андрія, спільно помолились вервицю до Богородиці. Учасниками цієї розмови з Богом стали усі присутні перед головною сценою майдану європейських змін біля пам`ятника Тарасові Шевченку у Львові.

В неділю, 1 грудня 2013 року, Преосвященний Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії та голова Пасторально-місійного відділу УГКЦ, звершив Архиєрейську Божественну Літургію та виголосив проповідь в українській парафії Свв. Сергія і Вакха у Римі.

З Архиєреєм співслужили ієрей Марко Ярослав Семеген, ієромонах Юстин Бойко, ієромонах Павло Кречун, ЧСВВ та ієрей Михайло Ковальчук з Едмонтону (Канада), який цього року відзначає 40-ліття ієрейських свячень.

Також у цей день у с. Криворівня Верховинського району, що на Івано-Франківщині, у самому серці гуцульських Карпат, відбувся екуменічний Молебень на підтримку євромайданів, що по всій Україні. Цінність такої молитви полягала у тому, що не у великому місті, а в селі зібралася громада, щоб помолитися у такому намірі за участю священиків УГКЦ та УПЦ КП.

«Усі храми УГКЦ у Києві від сьогодні будуть відкриті цілодобово. У них буде проводитися безперервна молитва. Усі потребуючі можуть тут отримати духовну підтримку, взяти участь у молитві, а також відпочити та покріпи свої фізичні сили».

Про це для Департаменту інформації УГКЦ повідомив митрофорний протоієрей Ігор Онишкевич, протопресвітер Київського протопресвітерства.

 

Читайте також:

«Ми засуджуємо ті прояви насильства, які застосували… до мирних громадян», – Блаженніший Святослав

«Всеперемагаючим є не меч, не зброя, а сила Божого слова», – Блаженніший Святослав

Заклик Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, до безперервної молитви за мир і кращу долю України

«Сила народу не потребує насилля, щоб діяти, а потребує мирної, послідовної, спільної діяльності», - Блаженніший Любомир

Ректорат УКУ висловив протест з приводу насильницького придушення Євромайдану в Києві

З НАМИ БОГ! Редакційна колонка

Єпископ Браєн (Байда): «Церква стала матір’ю для багатьох наших вірних, що покинули рідні краї в пошуках хліба насущного…»