Тижневий огляд: життя УГКЦ (26.05 – 01.06)
  • Втр, 03/06/2014 - 14:13

У вівторок, 27 травня 2014 р.:

У Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець Франциск надав свою згоду на канонічне обрання Синодом Єпископів УГКЦ о. Йосафата Мощича, Синкела Івано-Франківської архиєпархії, єпископом-помічником цієї церковної адміністративної одиниці, надаючи йому титулярний осідок Пульхеріополя (Pulcheriopolis).

У приміщенні Єпархіального управління Бучацької єпархії УГКЦ, що в Чорткові на Тернопільщині, відбулася чергова зустріч єпархіальних прес-секретарів. Додамо, такий захід відбувається двічі на рік щоразу в іншій єпархії УГКЦ.  Єпархіальні прес-секретарі цього дня також зустрілися з  владикою Дмитром (Григораком), Єпархом Бучацьким УГКЦ.

29 травня, у свято Вознесіння Господа Нашого Ісуса Христа, новохіротонізований єпископ Василь (Тучапець) відслужив першу Архиєрейську Літургію в храмі св. Василія Великого у Києві. Владика закликав вірних до глибшого духовного життя, не занедбуючи молитву та не зупиняючись на досягненнях. Щоб практикувати читання Божого Слова на щодень, єпископ Василь (Тучапець) заохотив усіх присутніх взяти участь у Декаді місійності, що триватиме від Вознесіння Господнього до свята Зіслання Святого Духа (8 червня).

30 травня 2014 р. відбулася Архиєпархіальна проща для дітей, учнів та викладачів катехитичних шкіл Львівської архиєпархії до с. Страдч, місця мученицької смерті блаженних новомучеників УГКЦ Миколая Конрада та Володимира Прийми. Організатор – Катехитична комісія Львівської архиєпархії. Спільну молитву у Страдчі з нагоди  Всесвітнього дня захисту дітей та 25-ліття виходу УКГЦ з підпілля очолив Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, Преосвященний владика Венедикт.

1 червня 2014 року:

 Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав увів владику Василя (Тучапця) на престол Екзарха Харківського. Подія відбулася в каплиці Святого Миколая Чудотворця. Блаженніший Святослав подякував усім тим, хто долучився до будівництва Харківського екзархату. Він відзначив, що інтронізація Харківського екзарха «стає новим початком». «Ми бачимо, як ще багато треба завершити, як ще багато добрих справ нас чекає. Але сьогоднішня інтронізація відбувається в час очікування приходу Духа Святого. Тому для нас це є завдатком нової надії», – сказав Предстоятель. На святі також були владика Митрофан (Бутинський), Єпископ Харківський і Богодухівський УПЦ КП, та владика Ігор (Ісіченко), Архиєпископ Харківсько-Полтавський УАПЦ.

Владика Йосиф Верт, Ординарій для російських католиків візантійського обряду, освятив новозбудований греко-католицький храм на честь Пресвятої Трійці в м. Лангепас, Ханти-Мансійський автономний округ (Росія).

Розпочав роботу сайт видавництва Бучацької Єпархії УГКЦ – «Вогонь з неба». Сайт наповнений цікавими новинками духовної та формаційної літератури. Кожен бажаючий зможе підібрати собі книгу до вподоби.

Також до вашої уваги:

Блаженніший Святослав привітав Петра Порошенка з всенародним вибором на Президента України

«Майдан став дзеркалом українського суспільства без будь-якої агресії щодо російського народу чи Росії…» − Глава УГКЦ

Владика Діонісій (Ляхович): «Декада місійності має допомогти нам ділитися даром нашої віри і даром бути християнином»

Анонс:

5 червня у Львові вперше представлять переклад українською мовою Апостольського повчання Святішого Отця Папи Франциска «Радість Євангелія». Презентація розпочнеться об 11.30 у Львівській духовній семінарії Святого Духа УГКЦ .