Тижневий огляд: життя УГКЦ (27.01–02.02)
  • Срд, 05/02/2014 - 11:10

Новини з життя УГКЦ, які відбувалися протягом тижня, що минув:

 

«Правдива демократія полягає в тому, що влада має служити народу, а не панувати над ним», - сказав владика Тарас Сеньків в прямому ефірі суспільно-аналітичної програми Олега Филика «Іду на ви», 29 січня 2014 року, на Стрийському телеканалі ТРК «Телелан».

В розмові з Преосвященним владикою ведучий порушував актуальні питання, що стосуються подій, які на даний час відбуваються в Україні, а саме - «Євромайдан».

 

У четвер, 30 січня 2013 р., в Торонто, Канада, упокоївся у Господі на 87-му році життя, 71-му чернечого покликання, 61-му священства та 18-му році єпископства світлої пам’яті владика Корнилій Іван Пасічний, ЧСВВ, вислужений Єпарх Торонто Української Греко-Католицької Церкви в Канаді.

 

Шістдесят друга сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви відбулася в Реколекційно-відпочинковому центрі Львівської архиєпархії УГКЦ у Львові-Брюховичах 31 січня та 1 лютого 2014 року Божого.

У синодальних засіданнях брали участь єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ та владики Мілан (Шашік), Єпарх Мукачівської греко-католицької єпархії, і Ніл (Лущак), Єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії.

Під час Синоду єпископи відслужили заупокійну Божественну Літургію та Панахиду за  новопреставленим владикою Корнилієм (Пасічним), вислуженим єпархом Торонто (Канада), який помер 30 січня 2014 року Божого.

Головними темами цієї сесії Синоду Єпископів Верховного Архиєпископства були питання про суспільно-політичну ситуацію в Україні, про підготовку до належного відзначення 25-річчя легалізації УГКЦ в Україні та про затвердження програми Декади місійності на 2014 рік Божий у Києво-Галицькому Верховному Архиєпископстві УГКЦ. 

Постанови Шістдесят другої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

 

З 31 січня по 2 лютого у реколекційному центрі Згромадження Найсвятішого Відкупителя (отців редемптористів), що у м. Львові (вул. Замарстинівська, 225), відбувалася зустріч Школи духовності та євангелізації Львівської архиєпархії. Важливо зазначити, що із слухачами Школи духовності зустріч мав Преосвященний владика Степан, екзарх Донецько - Харківського Екзархату, який поділився своїм духовним надбанням у справі голошення Доброї Новини про Ісуса Христа Господа і Спасителя людства.

 

В неділю, 02 лютого, Згромадження Салезіян святкувало пам’ять свого святого засновника – Преп. Івана Боско. Кульмінацією святкування стала урочиста Свята Літургія, яку очолив Глава і Отець нашої Церкви Блаженніший Святослав у головному храмі української провінції Салезіян – церкві Покрову Пресвятої Богородиці на Личакові у Львові, – де посвятив весь український народ під Покров Пресвятої Богородиці.

 

Слово Митрополита Львівського на 32-у неділю по Зісланні Святого Духа, про Закхея

 

Владика Венедикт: народ Божий в Україні глибоко усвідомлює потребу опертися в цій ситуації на Бога

 

Звернення греко-католицького єпископату України з приводу суспільно-політичної ситуації в державі

Практичні душпастирські вказівки про спільну молитву та піст за Україну

 

Заява голови Ради ієрархів Словацької Греко-Католицької Церкви щодо ситуації в Україні

 

В другій половині січня 2014 року в українському інформаційному просторі з`явилася інформація про так зване “пророцтво греко-католицького священика Германа Будзінського про Майдан і Януковича”.

З огляду на напружену суспільно-політичну ситуацію в Україні, дана інформація набула широкого розголосу в інтернет-просторі і соціальних мережах, а тому стала предметом численних дискусій і інтерпретацій.

Братія Святоуспенської Унівської Лаври повідомила Департамент інформації УГКЦ про те, що інформація, яка поширюється у ЗМІ не має жодного відношення до особи ієрм. Германа Будзінського. 

 

«Живе.ТБ» ініціювало телепроект тривалістю 365 днів, у якому щодня впродовж року з'являтимуться думки та висловлювання митрополита Андрея (Шептицького). Автором ідеї є Блаженніший Любомир (Гузар).

 

Франківський районний суд міста Львова переніс на 7 лютого розгляд адміністративної справи щодо священика УГКЦ, викладача УКУ отця Михайла Димида, який нібито порушив правила дорожнього руху і не зупинився на вимогу ДАІ під час поїздки колони Автомайдану до Межигір’я 29 грудня 2013 року.

Отець М.Димид переконаний, що усі факти проти нього сфальсифіковані і впевнений, що доведе це. Що більше, він подав у суд зустрічний позов за наклеп проти себе на тих, хто це зробив.

 

Сестри місіонерки Найсвятішого Ізбавителя (редемптористки) організували ланцюг безперервної молитви за Україну.

Стати учасником цієї молитви може кожен, вибравши для себе догідний час для такої молитви і внісши себе до списку, який знаходиться за цією адресою.