Тижневий огляд: життя УГКЦ (27.05 - 02.06)
  • Втр, 04/06/2013 - 20:25

17-24 травня 2013 року відбулася проща на Святу Землю. Духовним опікуном паломництва, а також його безпосереднім учасником був владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський. (ФОТО та ВІДЕОРЕПОРТАЖ)

 

26 травня 2013 року:

У римо-католицькому катедральному соборі Благовіщення Пресвятої Богородиці міста Енкарнасьйон (Парагвай) відбулася інтронізація Апостольського візитатора для українців-греко-католиків у Республіці Парагвай - Преосвященного владики Даниїла Козлінського. Святкові заходи розпочалися урочистою процесією від місцевої української греко-католицької парафії Уведення в храм Пресвятої Богородиці до латинської церкви, де відбулася Архиєрейська Божественна Літургія. 

 

Вже другий рік поспіль Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я, в рамках якої діє Рух «За тверезість життя», збирає усіх небайдужих до подолання в Україні алкоголізму, наркоманії, залежності від азартних ігор на Всецерковну прощу «Дорогою зцілення» до Унівської Святоуспенської лаври.

Цей загальноукраїнський захід, на який окрім західного регіону до участі зголошувалися прочани із Києва та Сум, очолив кир Ігор Возняк, митрополит Львівський. У своїй проповіді на Божественній Літургії на Неділю Розслабленого Митрополит Ігор подякував учасникам і закликав ревно молитися за узалежнених, пам’ятаючи, що існує тільки один правдивий лікар – Господь, який створив людину з пороху.

 

У неділю Зіслання Святого Духа (за григоріанським календарем) відбулося урочисте храмове свято в українській парафії Пресвятої Тройці у м. Вільнюсі, столиці Литви.

 Архиєрейську Божественну Літургію очолив і виголосив проповідь владика Димитрій Григорак, Єпарх Бучацький, у співслужінні з отцями василіанами.

 На Літургії був Посол України в Литовській Республіці Валерій Жовтенко та голова Української громади у Вільнюсі. Архиєрейську Службу Божу співав молодіжний хор “Радуниця” зі Львова.

 

28 травня 2013 року:

Уприміщенні Львівської духовної семінарії Святого Духа відбулась остання у поточному навчальному році зустріч Інституту постійної формації духовенства. Доповідачем на цій зустрічі був Преосвященний владика Йосиф, Єпископ-помічник Київської архиєпархії та голова Пасторально-місійного відділу УГКЦ, який розповів понад двомстам священнослужителям Львівської архиєпархії про місійну діяльність УГКЦ та розкрив основні аспекти місійності. На зустрічі також був присутній Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський.(ВІДЕО)

 

Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, зустрівся із працівниками єпархіального управління, трибуналу та головами комісій Стрийської єпархії УГКЦ.

В ході зустрічі, Владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії, представив нунцію структуру єпархії, напрямки праці адміністративних структур та перспективи їх розвитку. Крім того, учасники зустрічі мали можливість безпосередньо поспілкуватися з гостем і задати актуальні для них питання.

 

Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, та владика Йосиф Мілян, голова оргкомітету Всецерковної прощі до Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві з нагоди 1025-річчя Хрещення Русі-України та освячення Собору, взяли участь у засіданні художньої ради щодо оформлення інтер’єру та екстер’єру Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві.Зустріч відбулася  у Фонді Короля Данила, що у Львові.

 

Як ми раніше повідомляли, 28 травня у ЛКП «Культурно-освітній центр імені О. Довженка» відбувся перший показ мультфільмів, створених з ініціативи представників Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ у співпраці із відеопроектом «З любов’ю до дітей» та з анімаційною студією АРТ-Відео.

 Близько 1500 дітей відвідали перший показ мультиплікаційних фільмів «Святі Таїнства» та «Духовне намисто – Страдч».

 

29 травня 2013 року:

Ум. Перемишляни, що на Львівщині, відбулась ІІ Всеукраїнська проща духовенства УГКЦ, присвячена четвертій річниці проголошення блаженного священномученика Омеляна Ковча покровителем душпастирів УГКЦ.

Цьогоріч прощу очолив Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, у співслужінні з єпископами УГКЦ: владикою Ігорем Возьняком, Архиєпископом і Митрополитом Львівським, владикою Василем Семенюком, Архиєпископом і Митрополитом Тернопільсько-Зборівським, владикою Тарасом Сеньківим, Апостольським Адміністратором Стрийської єпархії, владикою Йосифом Міляном, Єпископом-помічником Київської архиєпархії, владикою Венедиктом Алексійчуком, Єпископом-помічником Львівським.(ВІДЕО) 

Слово Митрополита Львівського з нагоди II Всеукраїнської прощі духовенства УГКЦ до м. Перемишлян, яка присвячена четвертій річниці проголошення блаженного священномученика Омеляна Ковча покровителем душпастирів УГКЦ

 

 Українська делегація українських військовиків, повертаючись з 55-го ювілейного Міжнародного військового паломництва до Люрду, прибула також до Вічного Міста Рима, де разом із владикою Михаїлом Колтуном, ЧНІ, керівником Департаменту Патріаршої Курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, взяла участь в загальній аудієнції зі Святішим Отцем.Папа Франциск несподівано промовляючи українською мовою, привітав делегацію військових християнським привітом «Слава Ісусу Христу».

 

Від 20 до 29 травня проходив візит Постійного Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви до Казахстану. Членами Постійного Синоду є: Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, владика Володимир Війтишин, Митрополит Івано-Франківський, владика Ярослав Приріз, Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, владика Кен Новаківський,Єпарх Нью-Вестмінстерський, владика Борис Ґудзяк, Єпарх єпархії Святого Володимира у Парижі (Франція) та владика Богдан Дзюрах,Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.(ОГЛЯД ВІЗИТУ)

 

30 травня у парафії Покрова Пресвятої Богородиці УГКЦ м. Вінниці відбулася визначна подія: тут відзначали 20-у річницю від дня освячення Наріжного каменя під будівництво храму.Його здійснив Преосвященний Владика Филимон (Курчаба)на запрошення пароха отця Михайла Хрипи. Головним гостем став Високопреосвященний Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський. Він не їхав у Вінницю, щоб просто привітати отців та парафіян зі святом, але їхав додому, щоб знову у спогадах повернутися у ті світлі часи, коли ще з далеких 80-х років мав нагоду тут проживати, а у пізнішому часі і служити тут як священик. 

Слово Митрополита Львівського з нагоди 20-ої річниці від посвячення наріжного каменя під будівництво церкви у Вінниці

 

31 травня 2013 року, Владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ, передав частину мощей священномученика Йосафата Коциловського представникам Перемисько-Варшавської Архиєпархії УГКЦ.

Зазначимо, що передача мощей блаженного відбулась на прохання Владики Івана Мартиняка, Митрополита Перемисько-Варшавського та потвердження даного акту рішенням Постійного Синоду УГКЦ.

 

1 червня2013 року, у Міжнародний день захисту дитини:

 Відбулась проща учнів Катехитичних шкіл Львівської архиєпархії.Цьогоріч у паломництві до обителі Святого Миколая отців василіян, що в Крехові, взяло участь майже півтора тисячі осіб, діти, їхні батьки, духовні наставники та вчителі.

Богослуження очолив Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський, у співслужінні із священиками, директорами парафіяльних катехитичних шкіл, які прибули до цього чудотворного місця разом із учнями.(ВІДЕО)

 

Владика Степан Меньок, Екзарх Донецько-Харківський УГКЦ, та о. Василь Пантелюк, капелан тюремного служіння, відвідали СІЗО для неповнолітных дітей м. Донецьк,щоб поздоровити їх із цим святом. Владика Степан звернувся до молодих людей закликаючи їх бути завжди з Богом. 

 

Звернення на захист прав дітей

 

1 червня 2013 року в місті Кузнецовську Преосвященний Владика Йосафат Говера  Екзарх Луцький освятив хрест та наріжний камінь під будівництво нового Храму на честь Пресвятої Тройці.На освяченому місці відбулася урочиста Архиєрейська Літургія, яку очолив Владика Йосафат у супроводі отця Євгена Задорожного ЧНІ, який опікується будівництвом цього храму та численним духовенством з міста Луцька, Ковеля, Рівного, Шацька та Львівщини, преподобними сестрами згромадження Божого Провидіння, братами семінаристами із Тернопільської Вищої духовної семінарії, які прекрасним співом славили Бога та нашими вірними. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

В неділю 2 червня 2013року:

На околиці Івано-Франківська, у Крихівцях (www.pkm.if.ua) було освячено новозбудований храм святих Кирила і Методія.Храм знаходиться під опікою Священиків Згромадження Воплоченого Слова, а настоятелем є о. Йосафат Бойко, ВС, він же синкел у справах монашества Івано-Франківської Єпархії УГКЦ. Освячення храму здійснив Митрополит Володимир (Війтишин). Йому співслужили Владики Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської Єпархії, Владика Гліб Лончина, Єпископ Єпархії Пресвятої родини з осідком у Лондоні та Владика Софрон Мудрий, єпископ-емерит Івано-Франківської Єпархії. Окрім цього співслужили 35 священиків. Участь у богослужіннях та всіх заходах прийняло понад 2000 вірних з різних куточків західної України та із-за кордону. Представником Генеральної Управи Згромадження Воплоченого Слова з Риму взяв участь Генеральнйи Вікарій о. Гонзало Руїз Фрейтес та Мадре Аніма Крісні, генеральна настоятелька Сестер.  

 

Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, очолив АрхиєрейськуЛітургію  в парафії Святих Ольги і Володимира УГКЦ у Ніжині.
Проповідь Глави УГКЦ у Неділю жінки-самарянки

 

Відповідно до постанови шістдесятої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ від 16 травня 2013 року Божого, який відбувся у Зарваниці з 18:00 в усіх храмах УГКЦ відбулася година молитовного єднання зі Святішим Отцем та молитва за Святішого Отця. З цієї нагоди до Київської семінарії завітав Блаженніший Любомир Гузар, Архиєпископ-емерит Київський та екс-глава УГКЦ. Разом із семінаристами молилися численні представники Товариства українських студентів-католиків "Обнова" та о. Володимир Мальчин, духівник Київського товариства.

 

Також до вашої уваги:

ЗверненняВисокопреосвященнішого Архиєпископа Іоана (Мартиняка)Митрополита Перемисько-Варшавськогоз нагоди святкувань 1025-літя Хрещення Руси-України