Тижневий огляд: життя УГКЦ (28.11 - 04.12)
  • Втр, 06/12/2016 - 09:50

У неділю, 27 листопада 2016 року, у Свято-Іванівській Лаврі запрезентували матеріали наукової конференції: «Музей народної архітектури та побуту у Львові – спадщина Митрополита Андрея Шептицького», що відбувалась 30-31 жовтня 2015 р. Участь у заході взяли:  Єрм. д-р Юстин Бойко, настоятель Свято-Іванівської Лаври Студійського Уставу УГКЦ;   п. Микола Гайда, Науково-дослідний інститут памятко-охоронних досліджень міністерства культури України та  п. Ігор Гілевич, Львівський національний університет ім. Івана Франка.  Ініціатором наукової конференції у 2015 р. виступив настоятель Свято-Іванівської Лаври єрм. д-р Юстин Бойко, з нагоди 150-ліття від дня народження Митрополита Андрея Шептицького. 

Від 28 листопада до 2 грудня 2016 року у Києві відбулася загальна зустріч всіх координаторів програми «Жива парафія» у с. Княжичах біля Києва. На зустрічі зібралися єпархіальні координатори Північної Америки та Південної Америки, Центральної та Західної Європи, України та Казахстану. Основною темою зустрічі є: «Соціальне служіння УГКЦ: сучасний стан — проблеми і перспективи». 

В понеділок, 28 листопада,  в приміщенні Навчального Корпусу Архієпархії відбулося засідання Комісії у справах родини Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ. Очолив зустріч ієрей Богдан Тимчишин – голова Патріаршої Комісії УГКЦ у справах родини.

Українці Угорщини в місті Вац під час відкриття художньої виставки, приуроченої до 60-ї річниці Угорської революції проти радянської влади, на чолі з греко-католицьким священиком Дам’яном Габорієм помолилися за жертв російської агресії в Угорщині та в Україні. Художню виставку відкрила пані Христина Шік, голова українського самоврядування в місті Вац. Під час своєї промови вона розказала про історію визволення угорського народу від російських окупантів і представила угорських художників та українського художника Петра Пугу, які виставили свої роботи.

Також в  понеділок стало відомо, що 2-3 грудня 2016 року у храмі Святого Йосифа Згромадження Сестер Милосердя Святого Вінкентія  у Львові відбулися передріздвяні реколекції для студентів, організовані Центром Студентського Капеланства ЛА УГКЦ. Реколектантом став Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.

З нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю  благодійний фонд «Карітас Івано-Франківськ»  2 грудня організував святкове дійство для 100 осіб з числа дітей та молоді з особливими потребами. В цей день для них були і святковий обід, і розваги аніматорів, і дискотека, і співи, і танці, і конкурси.

Цими днями військові капелани о. Тарас Хом’юк та о. Ігор Топоровський були нагороджені вищою відзнакою спілки ветеранів та працівників силових структур України «За заслуги». Нагороду була вручена за сумлінну службу та професіоналізм, відповідальне ставлення до службових обов’язків, а також сміливість та самовідданість виявлені під час захисту держави.

Під час візиту до Дніпра Патріарх УГКЦ Святослав 30 листопада відвідав Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокосту в Україні» у центрі “Менора”. Особливе місце в Музеї відведене матеріалам щодо подвигу Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького.

Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав відзначив лауреатів шостої відзнаки Блаженного священномученика Омеляна Ковча за особистий приклад жертовності та гуманізму в Дніпровській обласній клінічній лікарні імені І. Мечникова. Цьогорічними лауреатами Відзнаки стали: Міжнародний благодійний фонд «Кожен може», Дніпровська обласна клінічна лікарня імені І. Мечникова, Адам Міхнік, польський громадсько-політичний діяч, журналіст, видавець, дисидент і політв'язень часів ПНР, Ігор Лук'янець, старший солдат Збройних сил України, Володимир Гера, старший лейтенант Збройних сил України. 

В четвер, 1 грудня, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав надіслав листа-привітання Мойсею Абрамовичу Фішбейну, члену Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу та Національної спілки письменників України, лауреату відзнаки блаженного Омеляна Ковча з нагоди славного ювілею – 70-річчя з дня народження.

В неділю, 4 грудня 2016 року, в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві Блаженніший Святослав освятив ікону Чорнобильської Богородиці. У своєму слові Патріарх зазначив: «Цей рік був проголошений роком особливої пам’яті і молитви за ліквідаторів страшної трагедії — аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Ми сьогодні хочемо посвятити ікону Чорнобильської Богородиці, яку ці наші герої-ліквідатори намалювали і сьогодні принесли до нашого храму з молитвою про освячення».

Під час проповіді на свято Введення в храм Пречистої Діви Марії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ Блаженніший Святослав говорив про Марію, яка «входячи в храм, показує нам дорогу до Бога». На його думку це свято відкриває кожному із нас істину про нашу особисту дорогу до Бога, показує нам правду про те, що кожен із нас повинен іти за Богородицею, щоби сповнитися Святим Духом.

У свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла відбулась Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Богдан, єпископ Пармський (США), УГКЦ.

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

Послання Синоду єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ стосовно небезпеки гендерної ідеології

Гендерна колотнеча в Україні

07–09 грудня 2016 року в Києві відбудеться X Всеукраїнський з’їзд військових капеланів Української Греко-Католицької Церкви, який вже традиційно організовує Департамент Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України. У заході візьме участь Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук). Щорічний з’їзд очолює військовий єпископ УГКЦ Михаїл (Колтун).

Капелан “Грім”: Моє місце серед бійців на фронті

Глава УГКЦ: «Аби бути собою і залишатися людиною, потрібно звертати увагу на іншу особу. Тоді ми не уподібнимося до машин…»

У четвер, 15 грудня 2016р., о год. 15.30 з нагоди відзначення 420-річчя Берестейської унії Глава УГКЦ Блаженніший Святослав очолить урочисту Архиєрейську Божественну Літургію в Лятеранській Базиліці в Римі. Адреса базиліки: Piazza di S. Giovanni in Laterano, 4 (найзручніше добиратися на метро: Linea A, станція “San Giovanni”).

Глава УГКЦ про здобутки Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій

«Здатність любити – це великий дар, який Господь бог дав людині», - Блаженніший Святослав

Двадцять тез Глави УГКЦ про християнське подружжя

Митрополит Володимир: “Головним завданням богородичних свят є пригадати всім про велич, гідність і святість Пречистої Діви Марії”

З настанням Різдвяного посту Карітас України розпочинає свою щорічну загальнонаціональну благодійну акцію «Різдвяна свічка», яка проводиться з 2003 року. В черговий раз свічки, зроблені руками підопічних Карітасу – людьми з особливими потребами – принесуть благословенне світло Різдва до осель, а кошти, зібрані під час акції підуть на допомогу сиротам, дітям з малозабезпечених родин та сімей переселенців із зони бойових дій. Придбати Різдвяну Свічку можна у всіх осередках Карітасу, а також на парафіях УГКЦ по всій Україні та за кордоном.

До Дня святого Миколая військові капелани за підтримки Фундації св. Миколая розпочали благодійну акцію “Святий Миколай для військових”.  Підтримати спільний проект "Святий Миколай для військових" можна склавши грошову пожертву у скриньку Фундації св. Миколая у:

  - Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла (м. Львів, вул. Театральна, 11);

  - Студентському храмі Блаженного священномученика Олексія Зарицького (м. Львів, вул. Лукаша, 3а);

   - Студентському храмі Святого рівноапостольного князя Володимира Великого (м. Львів, вул. Природна, 8а).