Тижневий огляд: життя УГКЦ (29 липня - 4 серпня)
  • Втр, 06/08/2013 - 00:29

28 липня 2013 р. завершився Х фестиваль редемптористської молоді, який проходив у монастирі св. Альфонса у Львові від 25 липня.

Вже 13 років поспіль священики та сестри Згромадження Воплоченого Слова в Івано-Франківську багато часу літнього періоду посвячують проведенню християнських таборів. Учасники поділяються за віковими категоріями: діти (9-13 років) підлітки (14-17 років), молодь (17 і більше до одруження), чоловіки і жінки окремо. Цього року табір налічував 58 учасників під духовною опікою двох священиків о. Софрона Зелінського, ВС куратора всіх таборів Згромадження Воплоченого Слова на Прикарпатті та о. Йосафата Бойка, ВС. Більшість учасників з Івано-Франківська, парафіяни та прихожани парафій, якими опікується Згромадження, але були і гості з інших областей України. Найдальше – це з Харкова.

1-2 серпня 2013 р., у Василіянському монастирі в Бороняві, відбулося урочисте святкування празника покровителя цієї обителі – Святого Пророка Іллі. В цих святкуваннях взяли участь ченці-василіяни з різних монастирів в Україні, сестри-монахині кількох Чинів і Згромаджень, єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії, молодь, яка від 30 липня відбувала прощу до монастиря, та численні паломники.

Вшанування Пророка Іллі розпочалося традиційними вечірніми богослужіннями. Насамперед була відслужена Велика Вечірня. На початку відбувся «Чин поставлення свіченосця, читця і співця», який уділив Владика Ніл Лущак брату Максиму Пішті ЧСВВ. Опісля Владика, разом з о. Юліяном Хомечком ЧСВВ та чернечим хором й прочанами, звеличували славного Пророка.

Владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, 4 серпня на Володимирській гірці в Києві взяв участь у святкуваннях Римо-Католицької Церкви в Україні 1025-річчя Хрещення Київської Русі

Бадьорися сину – бадьорися доню відпускаються тобі гріхи твої, щоб відновитися у Господі -  провідна тема Патріаршої Прощі до Крилоса, приуроченій 1025-му Ювілею Хрещення Руси України та 2013-му року – року Віри, яка відбувалася 3-4 серпня в Крилосі: 3 СЕРПНЯ – ЗУСТРІЧ ПІШИХ ПРОЧАН ТА ДУХОВНО-МУЗИЧНА ПРОГРАМА, 4 СЕРПНЯ – АРХІЄРЕЙСЬКА ЛІТУРГІЯ, яку очолив Глава і Батько УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук в співслужінні двох митрополитів і трьох єпископів (Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин, Архієпископ і Митрополит Львівський Кир Ігор Возняк, Єпископ Сокальсько-Жовківський Кир Михаїл Колтун, Адміністратор Коломийсько-Чернівецької Єпархії, Екзарх Одесько-Кримський Кир Василій Івасюк та Адміністратор Стрийської Єпархії Кир Тарас Сеньків) в присутності представників влади Івано-Франківщини, народних депутатів та багатотисячної кількості вірних та гостей. 

Глава УГКЦ: Можна показувати себе як великого церковного мецената, а наступного дня – красти державні гроші.  Блаженніший Святослав (Шевчук) розповів УНІАН, чому через 1025 років після Хрещення Русі в людей формується образ священика як функціонера-бюрократа, про небезпеки клерикалізації суспільства та про плани запустити греко-католицьке інтернет-телебачення.

Анонс:

17-18 серпня 2013 року в рамках Міжнародної всецерковної прощі з нагоди 1025-ліття хрещення України-Русі та освячення Патріаршого Собору Воскресіння Христового у Києві на території Міжнародного виставкового центру відбудуться нічні чування мирянських рухів.

3 вересня у Львові відкриють та освятять новий академічний корпус на території університетського містечка Українського католицького університету (вул. Стрийська, 29).