Тижневий огляд: життя УГКЦ (30.07 – 5.08)
  • Пон, 06/08/2018 - 22:14

У суботу, 28 липня, відбулася проща військовослужбовців (військова частина А 1587, с. Малехів), полку зав’язку з с. Ковирі та їхніх родин до Свято-Успенської Унівської лаври, яку організував Центр Душпастирювання Військовослужбовців (ЦДВ) ім. Георгія Побідоносця Львівської Духовної Семінарії Святого Духа УГКЦ. Протягом паломництва усі присутні мали змогу відвідати дивовижну історичну архітектурну пам’ятку, Золочівський замок, який входить до туристичного маршруту «Золота підкова Львівщини». Наступним місцем паломництва була Свято-Успенська Унівська Лавра. О. Іван Глова, духівник ЦДВ, наголосив на «важливості довіри до Бога у тих моментах, коли важкі обставини часто є невід’ємними у нашому житті». 

В понеділок, 30 липня, Патріарший собор Воскресіння Христового відвідали діти із міста Яворів, що у Львівській області. Паломників у Соборі благословив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Патріарх Святослав. Предстоятель УГКЦ розповів дітям про історію Київського християнства, а зокрема про Патріарший Собор УГКЦ. На завершення Предстоятель УГКЦ побажав всім гарної екскурсії містом Києвом та уділив Архиєрейське благословення.

В середу, 01 серпня, військова частина № 2144 Львівського прикордонного загону, відзначала 75-ту річницю від дня свого заснування. Під час урочистостей, голова ЛОДА Олег Синютка та профільні керівники, відзначили прикордонників численними нагородами та грамотами.   У своєму пастирському слові, Владика Михаїл (Колтун), керівник Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ, сказав: "Це наука Церкви про те, як ми маємо берегти життя, як маємо берегти кордони, як маємо берегти мир, як маємо шанувати та любити один одного... Це є наше з вами покликання! Це окреслення того Божого дару землі, який ви, прикордонники, маєте запезпечити. Але як це зробити без молитви, без Бога, без благолсовення, як це зробити без любові?... Я сьогодні є тут, серед вас, для того, щоб свідчити Бога на нашій землі і Його післанництво, для того, щоб ми пробуджували в собі любов до землі, любов до людей, любов до Батьківщини, і це могли берегти». 

Днями у Львові з’явилася ще одна альтернатива для хворих, які очікують на замісну ниркову терапію - у Шпиталі імені митрополита Андрея Шептицького відбулося відкриття відділення гемодіалізу, яке стало другим у місті після такого ж в обласній клінічній лікарні.

“Наша мета — покращувати здоров’я наших співгромадян. Ми турбуємося про гідність хворої людини”,  запевняють о. д-р Андрій Логін, адміністратор Шпиталю імені митрополита Андрея Шептицького та Наталія Ван Доеверен, головний лікар цього медзакладу.

Святою Літургією у церкві Різдва Пресвятої Богородиці м. Самбора в п’ятницю, 3 серпня розпочалася ХІІІ Міжнародна піша проща родин мігрантів та людей доброї волі від Самбора до Зарваниці - від Самбірської чудотворної ікони Богородиці до Зарваницької, - організована Пасторально-міграційним відділом УГКЦ. Із Самбора вирушило понад 300 паломників, серед них заробітчани із 10 країн світу. Проща відбувається у Рік Божого Слова в Україні та ювілею 1030-річчя Хрещення Русі.  Засновником та першим духовним опікуном прощі був світлої пам'яті о. Василь Поточняк.

4 серпня 1987 року частина єпископів, священиків та мирян Української Греко-Католицької Церкви оприлюднили Заяву про вихід з підпілля УГКЦ. Цей документ адресували Папі Івану-Павлові ІІ й Генеральному секретарю ЦК КПРС Михайлу Горбачову, заявляючи таким чином про існування, незважаючи на насильну ліквідацію та переслідування, цієї Церкви, з ієрархією, духовенством і вірними, та про її право на легалізацію.

В неділю, 5 серпня, після завершення урочистої Архієрейської Літургії перед Галицькою чудотворною іконою Матері Божої у Крилосі, в Музеї «Митрополичі плати», пройшла прес-конференція Глави і Отця УГКЦ Патріарха Святослава. Тема заходу присвячена «Древньому Галицькому (Крилоському) Євангелію».  Патріарх Святослав повідомив про повернення копії Галицького Євангелія 1144 р. до Крилоського музею «Митрополичі палати», наголосивши на тому, що дана подія ввійде в історію цілої України.

 

Анонси:

У День Незалежності України відбудеться акція «Синхронна всесвітня молитва за Україну». В її рамках тисячі українців у сотнях церков по всьому світу одначасно співатимуть молитву за свою країну.

З 27 по 29 липня 2018 року відбудеться Всеукраїнська проща семінаристів УГКЦ до Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ у Києві.  Цьогоріч проща вона присвячена 1030-й річниці Хрещення Русі-України святим Володимиром Великим.

16 вересня,  у неділю, має відбутися Молодіжний фестиваль “Вітер На-Дії” — один із найбільших християнських фестивалів України. Вже вчетверте “Вітер На-Дії” збере активну молодь з різних куточків України. Локація події — новаторський архітектурний ансамбль Центру Шептицького (одного з найбільших навчальних корпусів УКУ) та Храм Святої Софії — Премудрості Божої, де розміститься п’ять різнопланових майданчиків: інтелектуальний, театрально-мистецький, духовний, творчий та спортивний.

20 вересня згромадження сестер св. Йосифа ОПДМ запрошує науковців до участі у конференції, що відбудеться у Львові  (Львівська духовна семінарія Святого Духа). Конференція проводиться з нагоди ювілейного року пам’яті (сторіччя від дня смерті) визначного священика Перемиської єпархії о. Кирила Селецького. В історію УГКЦ він увійшов як основоположник жіночих апостольських чернечих згромаджень, письменник, публіцист і активний громадський діяч.

3-4 листопада у Києві відбудеться ІІІ з’їзд мирян УГКЦ, що пройде під гаслом «Покликання до святості сьогодні». У рамках з’їзду буде проведено форум «Відкриті двері УГКЦ».

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ ДО МОЛОДІ: ЗРОСТАЙТЕ З ДНЯ НА ДЕНЬ У СВОЇЙ ВІРІ

«Я БАЖАЮ, ЩОБ КОЖНА УКРАЇНСЬКА МАТИ ВІДЧУВАЛА СЕБЕ ЧЛЕНКИНЕЮ РУХУ «МАТЕРІ В МОЛИТВІ»!» – БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ У СТРИЮ

«ВІРИТИ В БОГА ОЗНАЧАЄ ПОЄДНАТИ З БОГОМ УСЕ ТЕ, КИМ Я Є: СЕРЦЕ, ДУШУ, ПРАГНЕННЯ» - БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ У КРИЛОСІ

О. ВОЛОДИМИР ФІРМАН: «РОЗВИВАЄМО БЛАГОРОДНІ ІДЕЇ МИТРОПОЛИТА ШЕПТИЦЬКОГО»

«НАША СПРАВА СЬОГОДНІ ОБ’ЄДНАТИ ЛЮДЕЙ НАВКОЛО ХРИСТИЯНСЬКИХ ЦІННОСТЕЙ», – ПРОТОЄРЕЙ ВІТАЛІЙ СИДОРУК

У ЗАРВАНИЦІ ГОТУЮТЬСЯ ДО ВІДКРИТТЯ УНІКАЛЬНОЇ КУЛЬТОВОЇ СПОРУДИ «УКРАЇНСЬКОГО ЄРУСАЛИМУ»

10 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО ПАТРІАРШИЙ СОБОР УГКЦ В КИЄВІ

СТЕЖКАМИ ДАВНЬОГО ГАЛИЧА

ВІТАЄМО МИТРОПОЛИТА ЛЬВІВСЬКОГО В ДЕНЬ УРОДИН!