Тижневий огляд: життя УГКЦ (4.06 – 10.06.2018)
  • Втр, 12/06/2018 - 23:00

Стало відомо, що молодь з особливими потребами, якою опікується БФ «Карітас – Львів УГКЦ», разом зі своїми батьками відпочивала з 28 травня до 1 червня 2018 р. у літньому оздоровчому таборі на базі «Бойківський двір» с. Ясениця-Замкова Старосамбірського району на Львівщині. Реалізація цього заходу здійснена за підтримки управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.

 З нагоди відзначення свята української національної пам’яті Владика Михаїл (Колтун) очолив Божественну Літургію у Перемишлі (Польща). У своїй проповіді Архиєрей говорив про  живу Церкву, головою якої є Ісус Христос, який напоумляє, щоби ми йшли вперед і не боялися чинити правду і те чого Він навчає. Нашим завданням є – Ідентифікувати Церкву як живу, в якій є живі і померлі, в якій є Бог, Який дає життя.По звершенні Божественної Літургії всі попрямували до сусіднього села Пикуличі, на військовий цвинтар, аби спільно помолитися за усопших воїнів УГА та УНР.

У вівторок, 5 червня, вперше відбувся Молитовний сніданок у вищому навчальному закладі України. «Я дуже сподіваюсь, що перший молитовний сніданок буде не останнім і ми започаткуємо гарну традицію серед вищих навчальних закладів, а також коледжів технікумів, шкіл з тим щоб нашу молодь виховувати у правильному руслі, виховувати правильні цінності, що прописані у Святому Писанні», – про це сказала Тетяна Камінська, ректор Київського кооперативного інституту бізнесу і права.

В м. Харків відбувся черговий формаційний тренінг для священиків УГКЦ на тему протидії корупції в рамках реалізації пасторальної програми з протидії гріхові корупції. В часі тренінгу Петро Дарморіс, лектор та голова Центру протидії корупції УГКЦ, разом зі священиками аналізували різні прояви корупції в усіх сферах суспільного життя. Було сформовано серію ініціатив, проектів, заходів та акцій щодо поширення інформації по цій темі, які орієнтовані на довготривалий позитивний суспільний вплив.

В середу, 6 червня, у Брюсселі відбулася перша європейська екологічна нарада «Laudato Si», в якій взяв участь професор Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології. У рамках екологічної наради було констатовано необхідність дивестицій церковними установами з викопного палива і переорієнтації інвестицій у відновні джерела енергії, низькоковуглецеву економіку та сталий розвиток відповідно до сучасного соціально-екологічного вчення Церкви.

В четвер, 7 червня,  спадкоємний принц Ліхтенштейну Алоїз та його дружина спадкоємна принцеса Софі відвідали Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла Львівської архиєпархії УГКЦ. Закордонні гості вшанували пам’ять воїнів, що віддали своє життя за мир в Україні та Європі.

Єпископ Чернівецький владика Йосафат запросив на засідання душпастирів єпархії  президента Національної благодійної організації  Карітас  пана Андрія Васьковича. Священики єпархії мали нагоду почути про історію становлення та стратегічний розвиток організації. Пан Васькович детально представив основні напрямки служіння «Карітас  України». Цього дня в Чернівецькій єпархії заклали підвалини єпархіального  Карітасу та творення парафіяльних осередків благодійництва.

8-10 червня в рамках Форуму молодіжних лідерів та душпастирств УГКЦ та РКЦ, який проходив у Львові, Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, та владика Едвард Кава, єпископ-помічник Львівської архидієцезії РКЦ, зустрілися з головами молодіжних комісій та душпастирями молоді обох конфесій..  Форум відбувся вперше і мав на меті зустріч священиків та лідерів молодіжних рухів УГКЦ та РКЦ із усієї України та формування спільної стратегії роботи в молодіжному апостоляті. Учасниками Форуму були близько 40 молодих людей та близько 40 душпастирів молоді.

В суботу, 9 червня, з різних куточків нашої Батьківщини чисельно з’їхалися лікарі, медсестри, санітари та священики-капелани багатьох лікувальних установ у гості до Богородиці. Цього разу VI Всеукраїнська проща медичних працівників відбулася на Львівщині, в  селі Биличі. 

В неділю, 10 червня, Преосвященний Владика Йосиф Мілян, у селі Мехедівка, що на Черкащині звершив чин Освячення нового храму УГКЦ. Під час проповіді Владика згадав про те, що колись Черкащина постраждала від геноциду 1932-1933 рр., коли на цих теренах люди вмирали від штучного голоду. Єпископ навчав про Пресвяту Євхаристію: «Сьогодні в Євангелії говорилося про Хліб, про особливий Хліб! Хліб, як завдаток вічного життя, Хліб, як Тіло Христове. Очевидно ці терени пережили нестачу хліба. Старші люди добре знають, що таке бути голодним… Бо мільйони українців згинули у страшному голодоморі 30-х років. Але і мільйони українців гинуть духовно сьогодні лише через те, що мають нагоду споживати Хліб Небесний – Тіло Христове, щоби жити вічно, і не користають з цього», – наголосив Архиєрей.

Анонси:

13 червня, о 10:00, в посольстві США при Апостольській Столиці Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, проведе конференцію на тему релігійної свободи в Україні. Зустріч відбудеться з ініціативи Каллісти Гінгріч, посла США у Ватикані. Зустріч відбудеться в рамках конференції посольства США на тему релігійної свободи у сучасному світі.

14-17 червня в м. Лунґро (Італія) відбудеться двадцять перша зустріч східних католицьких єпископів Європи. Щорічна зустріч східних католицьких єпископів Європи відбуватиметься цього року в м. Лунґро (Італія) на запрошення владики Донато Оліверіо.

З 25 по 29 червня в Римі-Ватикані відбудеться Проща глухої католицької молоді. Організатором заходів виступила Ініціатива глухої католицької молоді (Америк) DCYIA спільно з конгрегаціями Папської курії. Україну на цьому форумі  представить  Центр душпастирства осіб з вадами слуху “Надія” УГКЦ 

ПМВ ПРОВЕДЕ VIII СПЕЦКУРС З МІСІЙНОГО СЛУЖІННЯ ДЛЯ СЕМІНАРИСТІВ-СТАРШОКУРСНИКІВ  Курс триватиме з 26 червня по 1 липня у Марійському духовному центрі в Зарваниці.

1 липня ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УГКЦ ВІДВІДАЄ ТЕРНОПІЛЬ І ПРОГОЛОСИТЬ НОВИЙ ЦЕРКОВНИЙ ПРАЗНИК

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

«ЦЯ КНИЖКА НЕ ВІДПОВІДАЄ НА ВСІ ПИТАННЯ, АЛЕ Є ПЕРШИМ КРОКОМ ДО СПІЛЬНОГО ШЛЯХУ», — БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ ПРО ВИДАННЯ «ДІАЛОГ ЛІКУЄ РАНИ»

«МОЛОДЬ МАЄ ВІДЧУТИ ВІД ЦЕРКВИ НЕ ЗАСУДЖЕННЯ, А РОЗУМІННЯ», — БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ ДО МОЛОДІЖНИХ ЛІДЕРІВ І ДУШПАСТИРІВ

«ГОСПОДЬ ЧЕРЕЗ ПРИЧАСТЯ РОБИТЬ НАС РИБАЛКАМИ ЛЮДЕЙ», — БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ ПРО СВЯТО ПРЕСВЯТОЇ ЄВХАРИСТІЇ