Тижневий огляд: життя УГКЦ (5.02– 11.02)
  • Пон, 12/02/2018 - 22:49

З 4 по 11 лютого 2018 року наша Церква проводить Соціальні дні для заохочення до соціального служіння вірних УГКЦ та плекання в них духу жертовності й милосердя.

5 лютого розпочалася модульна навчальна програма з адміністрування соціальних проектів для представників парафій під назвою «Студії живої парафії». Учасниками програми є двадцять парафіяльних громад УГКЦ зі всієї України, представлені священиком та одним активним членом парафіяльної спільноти. Загалом сорок осіб. Програма триватиме 5 місяців. Протягом програми учасники матимуть змогу попрацювати із фаховими викладачами, що мають великий довід в сфері реалізації соціальних проектів у місцевих громадах. Задля обміну досвідом учасники будуть відвідувати громадські організації та релігійні громади, що успішно розвивають соціальне служіння. Головна ціль Стратегії – розвиток на рівні парафій.

Від 5 до 9 лютого 2018 року в м. Гельсінкі (Фінляндія) триває 29-а Міжнародна конференція керівників капеланських служб. Вже 11-ий рік поспіль Україна є однією з країн-учасниць цього заходу.   Нашу державу та Українську Греко-Католицьку Церкву на Конференції представляють владика Михаїл (Колтун), керівник Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ, отець Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту, а також отець Ростислав Височан, військовий капелан УГКЦ. Темою цьогорічної зустрічі керівників капеланських служб є «Віра, мир і безпека в теперішній час».

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав разом з іншими членами ВРЦіРО 6 лютого,в понеділок,  в Києві зустрілися з надзвичайними і повноважними послами країн «Великої сімки» (G7) з метою обговорення питань свободи віросповідання та державно-конфесійних відносин у міжнародному вимірі та участі об'єднаної релігійної спільноти України, як частини структурованого громадянського суспільства у процесі реформ в Україні. Глава УГКЦ наголосив, що релігійне середовище України, глави Церкви, різних релігійних спільнот відчувають суспільну відповідальність за долю України, за долю українського народу і нашої держави. «Сьогодні саме релігійні діячі, як би це не було дивно чути і вам, і нам, мають чи не найбільший кредит довіри громадян України. Тому що кожне звернення, зокрема зроблене нами всіма разом як Всеукраїнської Ради Церков має надзвичайно великий вплив на долю нашого народу», – розповів Блаженніший Святослав послам G7.

Окремим декретом Святіший Отець Франциск продовжив Блаженнішому Святославу мандат членства у Папській раді сприяння єдності християн. Про це Главу УГКЦ у своєму листі повідомив кардинал Курт Кох, Президент цієї декастерії ватиканської курії. Рішення Святішого Отця, йдеться у листі кардинала Коха, «зміцнює нашу з Вами тісну співпрацю та дає можливість і надалі збагачуватися Вашою компетентністю, гармонійно поєднуючи Ваші обов’язки та відповідальність з тими, що їх Святіший Отець доручив нашій декастерії».

В цей день відбулася урочистість з нагоди інтронізації мощей І-го ступеня Святого Івана Павла ІІ в Каплиці дому Згромадження Сестер Катехиток Святої Анни в Брюховичах. Інтронізацію провів Архиєпископ і Митрополит Львівської Дієцезії РКЦ Мечислав Мокшицький.

До Архикатедрального собору святого Юра завітав о. Тарас Мирка, капелан пенітенціарної служби міста Львова. Помолившись Божественну Літургію разом з духовенством та вірними святоюрської гори, душпастир поділився власним досвідом служіння серед ув’язнених.

У вівторок, 7 лютого 2018 року, о. Сергій Білоконь, референт медичного капеланства Львівської Архиєпархії, на запрошення медичного капелана о. Володимира Дмитріва здійснив візит до центру реабілітації осіб з інвалідністю «Галичина».

У п’ятницю, 9 лютого, Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин відвідав важкохворих людей, якими опікується франківський Карітас. Візити відбулися у рамках соціальних днів в УГКЦ та Всесвітнього Дня хворого. Митрополит Володимир та директор франківського Карітасу отець Володимир Чорній поспілкувалися з хворими, побажали сил та божого благословення. Підопічні також отримали продукти харчування та засоби догляду.

В п’ятницю, 10 лютого Патріарша комісія у справах монашества організувала у Чернівцях Всеукраїнський з’їзд богопосвячених осіб Української Греко-Католицької Церкви. Проща до святині Матері Божої Чернівецької «Надія безнадійним» відбулася з погодження та благословення Правлячого Архієрея Чернівецької єпархії владики Йосафата Мощича. Цьогоріч майже 300 монахів і монахинь різних спільнот приїхали до столиці Буковини, аби своєю молитвою і присутністю підтримати новостворену Чернівецьку єпархію, 

У неділю, 11 лютого, Вселенська Католицька Церква святкує День хворого.  Всесвітній день хворого у Католицькій Церкві встановив святий Папа Іван Павло ІІ 13 травня 1992 року, призначивши його відзначення на день літургійного спогаду Пречистої Діви Марії з Люрду. «Ісус, – звернувся Папа Франциск, – залишив Церкві Свою владу зцілювати. Цьому дару відповідає завдання Церкви, яка покликана дивитися на хворих з тієї ж ніжністю та співчуттям, з якими на них дивиться Господь». Папа Франциск підкреслює, що всі – лікарі та медсестри, священики, богопосвячені особи, волонтери та сім'ї, всі, що займаються  доглядом за хворими, – беруть участь у церковній місії служіння хворим і несуть спільну відповідальність, яка збільшує цінність щоденного служіння кожного зокрема.

В дану неділю відзначається XXVI Всесвітній день хворого.У цей час вірних закликають не бути байдужими до тих, хто опинився на лікарняному ліжку. Волонтери молодіжної комісії Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ, разом з волонтерами та капеланом парафії святої великомучениці Теклі, що знаходиться на території ТМКЛ №2, о. Андрієм Дахимом відвідали хворих та поділилися з ними своєю посмішкою, увагою, булочками та образками. У спеціально виділених місцях у відділах священик разом з недужими, медиками та волонтерами молились Молебень на оздоровлення. Отець Андрій зачитав присутнім звернення Папи Франциска з нагоди 26 Всесвітнього Дня хворого та своїми добрими словами розради підтримав усіх, хто тимчасово нездужав.

Під час робочого візиту до Риму делегація ПМВ у складі владики Йосифа Міляна, о. Андрія Гаха, о. Віталія Храбатина та о. Романа Ільницького зустрілась з секретарем Конгрегації Східних Церков архієпископом Васілем Чірілем. Сторони обговорили стан душпастирської опіки над вірними в країнах, де немає ієрархічних структур УГКЦ. 

Пропонуємо до Вашої уваги:

УГКЦ ПРИЄДНУЄТЬСЯ ДО ЗАКЛИКУ ПАПИ ФРАНЦИСКА ПРОВЕСТИ ДЕНЬ МОЛИТВИ І ПОСТУ ЗА МИР

ГЛАВА УГКЦ: «ТОЙ, ХТО МАВ ЗВЕРШУВАТИ СУДОЧИНСТВО У БОЖОМУ НАРОДІ РОЗУМІВ, ЩО ВІН МАЄ БУТИ ОБРАЗОМ І ПОДОБОЮ БОГА»

ГЛАВА УГКЦ: «НАДАННЯ НАМ ПАТРІАРХАТУ МАЄ ВЕЛИКУ МІСІЮ – ПОЯСНИТИ ПРАВОСЛАВНИМ СУТНІСТЬ СЛУЖІННЯ ПАПИ РИМСЬКОГО»

О. СТЕПАН СУС: СВЯЩЕНИК, ЯКИЙ «СТАВ ДЕСАНТНИКОМ», ЩОБ ЗАСЛУЖИТИ ПОВАГУ

«ПАТРІАРХ ЙОСИФ СЛІПИЙ НАВЧИВ НАС ПЕРЕДУСІМ БУТИ МУЖНІМИ!» — ВЛАДИКА ІГОР (ІСІЧЕНКО)

СОФІЯ КЕРНИЧНА: «ТРЕБА ДОПОМОГТИ МОЛОДИМ ЛЮДЯМ ЗБЕРЕГТИ ВІРУ»

ІСТОРІЯ ЖИТТЯ ВЛАДИКИ ІВАНА ХОМИ

«НАША МЕТА — МАТИ ЄДИНЕ ЗАКОНОДАВСТВО УГКЦ В УКРАЇНІ ТА ПОЗА ЇЇ МЕЖАМИ», — О. АНДРІЙ ТАНАСІЙЧУК

«СОЦІАЛЬНЕ СЛУЖІННЯ ДЛЯ БЛАГА БЛИЖНЬОГО МАЄ БУТИ ВКОРІНЕНИМ В ЖИТТЯ КОЖНОГО ХРИСТИЯНИНА», - О. СЕРГІЙ ТРИФ’ЯК

В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ АРХІЄПАРХІЇ ПРОХОДИТИМУТЬ ДНІ БОГОПОСВЯЧЕНОГО ЖИТТЯ - з 10 по 14 лютого.