Тижневий огляд: життя УГКЦ (7.05 – 13.05.2018)
  • Втр, 15/05/2018 - 13:02

2-3 травня 2018 року Божого у Марійському духовному центрі Зарваниця під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбулася Сімдесят дев’ята сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви. У синодальних засіданнях брали участь усі чинні єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ. Головною темою цієї Сесії Синоду Єпископів Верховного Архиєпископства були літургійні питання. 

В середу, 9 травня, відбулася VІI Всеукраїнська проща духовенства УГКЦ до Перемишлян на Львівщині – міста, у якому своє служіння здійснював блаженний священномученик Омелян Ковч – покровитель священнослужителів УГКЦ. Численні священнослужителі, які прибули на прощу з території цілої України, помолилися молебень до блаженного священномученика Омеляна в храмі святого Миколая, де впродовж 1922-1943 років отець душпастирював о. Омелян. Після цього учасники прощі процесійно пройшли до пам’ятника блаженному, де до присутніх звернувся Преосвященний владика Тарас (Сеньків), єпарх Стрийський, а відтак був зачитаний іспит сумління, укладений блаженним Омеляном.

В стінах Львівської Духовної Семінарії Святого Духа УГКЦ в рамках постійної формації духовенства відбулась зустріч духовенства Львівської Архиєпархії із Преосвященним владикою Дмитром, Єпископом Бучацьким. Бучацький Єпарх говорив про важливість провадження Євангелізації на парафіяльному рівні, дав практичні поради як зорганізувати євангелізаційні зустрічі, відповідав на запитання священиків.

Днями у Львові відбулася перша зустріч Школи аніматорів Декади місійності. Подія відбулася у форматі тренінгів. Аніматорами Декади стали усі охочі — духовенство та миряни (дві або три особи з парафії). Організатори Школи аніматорів Декади місійності – Рада з питань євангелізації при Главі УГКЦ, яку очолює вл. Йосафат (Мощич).

В четвер, 10 травня,  Делегація Пасторально-міграційного відділу УГКЦ на чолі з Головою ПМВ владикою Йосифом (Міляном) прибула до Греції на святкування 20-річчя заснування української церковної громади Афін та 15-річчя служіння сестер-василіянок. Владика Йосиф очолив Літургію і молебень для українців Афін, а опісля провів зустріч з місцевим церковним братством. 

В п’ятницю, 11 травня розпочався візит в Україну Монсеньйора Дуарте да Куна, Генерального Секретаря Ради Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ). Візит відбувається за сприяння Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ, а його метою являється ближче знайомство з життям і діяльністю Католицької Церкви в Україні.

До Гарнізонного храму свв.апп Петра і Павла Львівської архиєпархії УГКЦ завітали командувач Сухопутних військ Канади генерал-лейтенант Пол Винник разом із офіцерами Збройних сил Канади. Настоятель храму отець Степан Сус провів для іноземних воїнів невеличку екскурсію храмом. Військові вшанували пам’ять українських воїнів, які загинули під час АТО.

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав прибув до Греції на святкування 20-річчя заснування української церковної громади в Афінах. Українcькі греко-католики, які проживають у Греції, урочисто зустріли Главу й Отця УГКЦ в Афінах перед храмом Пресвятої Трійці греко-католицького екзархату в Греції. Патріарха зустрічали, зокрема, екзарх для греко-католиків Греції владика Мануель Нін та голова ПМВ владика Йосиф (Мілян), а також духовенство і миряни, які прибули на святкування, що відбудеться 11-14 травня.

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, зустрівшись з українською громадою Афін, поділився своїми спогадами, як він формував на цій землі першу українську спільноту. “Перша парафія - це як перше кохання. Потім можуть бути різні обставини, різні парафії, різні обов’язки, але цей перший досвід пережиття і вислів любові, яка пронизує тебе наскрізь і якої ти ділишся з іншими, ти ніколи не забудеш, і всі інші події у своєму житті завжди співставляєш з тим першим досвідом”, - зазначив Блаженніший Святослав. Глава УГКЦ розповів, що на початку 90-х приїхав на навчання до Рима, і до них на студії час від часу доїжджав священик з Афін і розповідав про українців Греції.

В неділю, 13 травня, у день, коли вшановуємо матерів, Івано-Франківськом пройшов «Марш за життя і сімейні цінності», який традиційно відбувається уже протягом декількох років. До Маршу долучилися сотні івано-франківців і гостей міста, представники духовенства різних християнських конфесій. «Сьогоднішня молитовна хода присвячена проголошенню цінностей життя від зачаття до природної смерті, — розповідає отець Михайло Віхоть з Молодіжної комісії Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ. – Також ми виступаємо за традиційні сімейні цінності. Дитина, яка є у лоні матері, насправді не є її власністю, щоб вирішувати — жити їй чи ні. Так само людина, яка перебуває у недузі, або на схилі літ має право на природну смерть, а не залежати від рішення інших людей позбавити її життя шляхом, наприклад, евтаназії. Адже життя як дає, так забирає Бог. Традиційні сімейні цінності – це союз подружжя, союз чоловіка і жінки - так як задумав Господь. Тому хочемо засвідчити, що не може бути двох правд і не можемо потурати гріху».

У неділю українські військовослужбовці та капелани вирушили на 60 Міжнародне військове паломництво до французького містечка Лурд. Цьогорічна делегація військових паломників з України є найчисленнішою за всі роки і сягає 200 осіб. Очолює українську делегацію владика Михаїл (Колтун), керівник Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ. Розпочали паломництво Божественною Літургією в Гарнізонному храмі св. апп. Петра і Павла, що в м. Львів. У цьогорічному військовому паломництві до Лурда беруть участь  військовослужбовці Збройних сил, Національної гвардії та Державної прикордонної служби України, офіцери, курсанти, військові запасу, військові лікарі та учасники АТО, а зокрема й поранені військовослужбовці. 

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

ПОСТАНОВИ СІМДЕСЯТ ДЕВ’ЯТОЇ СЕСІЇ СИНОДУ ЄПИСКОПІВ КГВА

В УГКЦ ПРОГОЛОСИЛИ РІК МОЛИТВИ ЗА ЧЕСНІ ТА СПРАВЕДЛИВІ ВИБОРИ 2019 РОКУ

СИНОД ЄПИСКОПІВ УГКЦ НАЗВАВ УКРАЇНЦЯМ ТРИ НЕБЕЗПЕКИ ЩОДО ВИБОРЧОГО ПРОЦЕСУ: ПОПУЛІЗМ, ЗБАЙДУЖІННЯ ВИБОРЦІВ ТА РАДИКАЛІЗАЦІЯ СУСПІЛЬСТВА

СИНОД ЄПИСКОПІВ КИЄВО-ГАЛИЦЬКОГО ВЕРХОВНОГО АРХИЄПИСКОПСТВА УГКЦ ЗАКЛИКАЄ ЗМІНИТИ ВИБОРЧЕ ЗАКОНОДАВСТВО ДО НАСТУПНИХ ВИБОРІВ

ГЛАВА УГКЦ НА ДЕНЬ МАТЕРІ В АФІНАХ: «ЦЕРКВА – ВАША МАМА, ЯКА ВАС ЛЮБИТЬ, ПРО ВАС ДБАЄ, ЗА ВАС МОЛИТЬСЯ І НІКОЛИ НЕ ЗАБУДЕ»

“НЕМАЄ СИЛЬНІШОЇ ЗБРОЇ НА СВІТІ, ЯК МОЛИТВА МАТЕРІ, БО ВОНА ПРОНИКАЄ ДО НЕБЕС”, — ВЛАДИКА БОГДАН (ДЗЮРАХ) ДО МАТЕРІВ ЗАГИБЛИХ ВІЙСЬКОВИХ ДО ДНЯ МАТЕРІ

«НАЙБІЛЬШЕ БАГАТСТВО ПАТРІАРШОЇ КУРІЇ — ЦЕ ЛЮДИ, ЯКІ З ВЕЛИКОЮ ПОСВЯТОЮ СЛУЖАТЬ НАШІЙ ЦЕРКВІ», - ВЛАДИКА БОГДАН (ДЗЮРАХ)

ВЛАДИКА ТАРАС У ПЕРЕМИШЛЯНАХ: «КОЖНИЙ НАРОД МАЄ ПОВНОЦІННО ГЛИБОКЕ ЖИТТЯ ТОДІ, КОЛИ СВОЇМ ЖИТТЯМ, СВОЇМ СЛУЖІННЯМ І СВОЄЮ ПРАЦЕЮ ПРОСЛАВЛЯЄ БОГА»

“ЛЮДЯМ ПОТРІБЕН СВЯЩЕНИК СВІДОМИЙ СВОГО СВЯЩЕНСТВА, ЯКИЙ ГЛИБОКО ВІРУЄ, ВІДВАЖНО ВИЗНАЄ І РЕВНО МОЛИТЬСЯ”, – МИТРОПОЛИТ ВОЛОДИМИР У ПЕРЕМИШЛЯНАХ

19-20 травня  відбудеться ХІІ-те паломництво до Вишгородської Богородиці. Маршрут прощі пролягатиме від Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ у Києві до Собору Вишгородської Богородиці УГКЦ у Вишгороді. Традиційно відбуватиметься піше та вело паломництво. Піша проща пройде відстань у 30 кілометрів. Відрізок вело прощі складатиме 60 кілометрів.