Тижневий огляд: життя УГКЦ (9.06 – 15.06.)
  • Втр, 17/06/2014 - 00:50

9 червня, у День Святого Духа:

Високопреосвященний владика Ігор (Возьняк), митрополит Львівський, очолив Божественну Літургію з нагоди храмового празника Катедрального собору Пресвятої Трійці в м. Дрогобичі. Високопреосвященному митрополиту Ігорю співслужив владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, о. Григорій Комар, протосинкел єпархії, о. Тарас Гарасимчук, канцлер єпархії та парох парафії катедрального храму, а також чисельне духовенство з різних деканатів єпархії. Участь в урочистому богослужінні взяли парафіяни та гості.

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, здійснив пастирський візит до храму Пресвятої Тройці, що в с. Солонка, Сокільницького протопресвітеріату. Відвідини відбулися з нагоди храмового празника. Владика Венедикт очолив Божественну Літургію та виголосив проповідь.

Також  у день храмового празника, полтавську парафію Пресвятої Трійці відвідав владика Василь (Тучапець), Екзарх Харківський. Цього року греко-католицька громада святкує вже свою десяту річницю від дня заснування. Свято розпочалося Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив владика Василь. У Святій Літургії взяли участь священики римо-католицького обряду, які несуть своє пастирське служіння в Полтаві. Також були присутні сестри греко-католицького та римо-католицького обрядів.

Митрополит Володимир (Війтишин) очолив похоронні відправи за Михайлом Шемегінським, який загинув героїчною смертю, захищаючи Батьківщину. Похоронили Михайла Шемегінського у Меморіальному сквері в Івано-Франківську.

Декретом Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава о. Андрія Стадницького призначено головою Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

10 червня Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, взяв участь у пленарному засіданні Польської Єпископської Конференції.  Архиєрей подякував від імені Блаженнішого Святослава та Синоду Єпископів УГКЦ католицькому духовенству та народу Польщі: «Дякую за молитви, солідарність, і усі прояви доброти й підтримки нашій церкві та українському народові, а також тим, хто захищає громадянські свободи і моральні цінності у громадському та політичному житті».

З 10 по 12 червня у Мадриді, у реколекційному центрі «Ла Салле» (CentroLaSalle) пройшли реколекції для душпастирів УГКЦ в Іспанії, які проводив о. Стефан Батрух з Любліна. У реколекціях взяли участь Владика Діонісій Ляхович, Апостольський Візитатор, та більшість душпастирів. Духовні науки були зосереджені на життєвому свідченні і навчанні Блаженного о. Омеляна Ковча, покровителя священиків УГКЦ.

Шістдесят четверта сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви проходила 13-14 червня 2014 року в Марійському духовному центрі в Зарваниці. У Синоді взяли участь усі греко-католицькі єпископи, які діють на території України, а також єпископ-номінант Йосафат (Мощич), проголошений Єпископом-помічником Івано-Франківської архиєпархії.

Постанови Шістдесят четвертої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

15 червня  владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, очолив  Архиєрейську Літургію у відпустовому місці в с. Биличі на Львівщині. Владика Богдан закликав вірних зробити іспит сумління та відповісти собі на запитання: наскільки за цей рік зло відступило також із наших сердець, із нашого життя? За словами проповідника, під час Революції гідності в Києві народ піднявся з колін та спробував зупинити потік безсовісного грабежу країни. "Тепер не можна зупинитися, а тим більше повертатися назад, від кожного з нас залежатиме зупинити цей потік неправди, нечесності, корупції, який руйнував і надалі руйнує наше національне буття", - закликав присутніх єпископ.

Слово Митрополита Львівського на 1-шу неділю по зісланні Святого Духа. Всіх Святих

Звернення Митрополита Володимира до духовенства і вірних у справі підтримки військових на сході України

Єпископи УГКЦ висловили своє співчуття рідним і близьким загиблих у збитому терористами літаку

«Парафія є місцем, де найчастіше зароджується, зростає і дозріває святість християнина», - митрополит Василій Семенюк

Владика Борис Гудзяк прочитав лекцію про рок-музику

Анонси:

21 червня 2014 року відбудеться ІІ Всеукраїнська проща медичних працівників до храму Святого Пантелеймона у с. Шевченкове Галицького району Івано-Франківської області.

26 червня 2014 року, відбудеться Всеукраїнська проща до с. Страдч. Як повідомили організатори, цьогоріч Всеукраїнська проща до Страдча буде знаковою. Приурочене це молитовне паломництво пам’яті страдецьких блаженних, Дню мирянина та 25-літтю виходу УГКЦ з підпілля.