Торік українки зробили понад 74 тис. абортів, - офіційні дані МОЗ
  • Срд, 01/07/2020 - 17:21

З них більш ніж 700 зробили неповнолітнім дівчатам.

Торік в Україні штучне переривання вагітності зробили майже 75 тис. жінок. Про це у відповідь на інформаційний запит 112.ua повідомив директор Департаменту реалізації політик Міністерства охорони здоров'я Андрій Гаврилюк.

Важливо, що наведена статистика прорахована за даними, які надають медзаклади, які підпорядковані МОЗ.

"Кількість абортів, за даними закладів охорони здоров'я, що перебувають у сфері управління МОЗ України, за 2019 рік становить 74 тис. 606, з них 727 зроблено неповнолітнім особам", - зазначають у міністерстві. 

За інформацією державного закладу "Центр медичної статистики МОЗ України", дані за 2020 рік ще відсутні, оскільки статистичні дані про кількість штучного переривання вагітності в Україні збирається за підсумками календарного року.

Зазначимо, що у 2018 році в Україні було зроблено 46 тис. 552 переривання вагітності, з них майже 400 - неповнолітнім. 

Згідно зі статистикою на сайті Worldometers на момент написання новини, жінки в усьому світі з початку 2020 року зробили майже 20 млн абортів. Водночас, за даними ресурсу, від коронавірусу Covid-19 з початку пандемії померли 454 тис. осіб. 

За даними ВООЗ, щорічно у світі відбувається близько 40-50 мільйонів абортів: приблизно 125 тис. абортів на день.

У США, де майже половина вагітностей є ненавмисними, чотири з десяти вагітностей перериваються абортом, в день відбувається понад 3 тис. абортів. Двадцять два відсотки всіх вагітностей у США (виключаючи викидень) закінчуються абортом. 

Аборти в Україні є законною медичною практикою протягом перших 12 тижнів вагітності, якщо її переривання відбувається за згодою жінки в офіційних медичних установах країни.

На початку червня 2020 року Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій заявила про ініціювання зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським для обговорення питань щодо протидії домашньому насильству, проблематики комерційного сурогатного материнства і створення державою належних соціальних та інших умов для мінімізації абортів.