«Той, хто наказує іншому вбивати, ґвалтувати, сам стає вбивцею і ґвалтівником»,- Глава УГКЦ у 87-й день війни
  • Суб, 21/05/2022 - 17:00

Нині ведеться боротьба не тільки на фронті. Іде боротьба за нашу економіку, щоб українська чорноземна земля могла нагодувати своїм хлібом не тільки наш народ, а й увесь світ.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні на 87-й день війни.

Предстоятель відзначив, що війна не припиняється і бойові дії продовжуються по всій лінії фронту, а також ворог наносить активні ракетні удари по тих місцях України, де є відносно спокійне життя.

«Але Україна стоїть. Україна бореться. Україна перемагає, зокрема перемагає зло та всіх тих, що є його носіями, і тих, що хочуть поширити його в Україні та світі», – сказав він.

Глава Церкви відзначає, що Україна не тільки бореться, вона працює, служить, вона стоїть і молиться.

У цей день Блаженніший Святослав почав новий етап роздумів – над другою частиною Катехизму – вченням Української Греко-Католицької Церкви – аби могти гідно пережити лихоліття війни. Духовний лідер почав з роздумів над так званими чужими гріхами.

«Гріх, – каже він, – це завжди біда, рана, початок завмирання людини в цьому земному житті і небезпека для її вічного щастя. Ми називаємо гріхом те, що свідомо і добровільно робить людина як учасниця зла і смерті. Гріх – це добровільне порушення Божої заповіді, перестороги».

У сучасному світі, вважає Предстоятель, у якому підкреслюється відокремленість однієї людини від іншої і панує крайня індивідуалістична культура, існує лише особиста відповідальність за вчинки, немає колективної відповідальності за якісь дії.

Проте є вчинки або бездіяльність людини, додає він, внаслідок яких вона стає співучасницею злочину іншої людини. Про таку небезпеку мало говорять, але вона постійно на нас чигає і загрожує не тільки миру на землі, а й нашому вічному щастю в небі.

«Перший у списку чужих гріхів – наказувати грішити, спонукати до гріха. Ми бачимо, що під час війни ворог дає багато злочинних наказів. Той, хто наказує іншому вбивати, ґвалтувати, стає вбивцею і ґвалтівником. Той, хто посилає військо вбивати людей в іншій країні, стає особисто відповідальним за зло, яке наказав вчинити іншому», – переконує духовний лідер.