“Треба вчити себе перемагати труднощі довготривалою вірою в Бога”, - владика Василь (Івасюк) в день празника Непорочного Зачаття
  • Суб, 23/12/2017 - 10:42

У день празника Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці владика Василь (Івасюк) з нагоди храмового свята відслужив Архиєрійську Літургію в с.Пнів, Надвірнянського району. Вже на церковному подвір’ї єпископа вітали діти спільно з парохом о.Миколою Костиком та сотрудником о.Ярославом Онуфраком. Під час богослужіння єпископ уділив дияконські свячення бр.Володимиру Ясінському, випускнику Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата.

Архиєрейську Божественну Літургію з Преосвященним владикою співслужили: декан Пнівський о.м.Богдан Михайлина, декан Надвірнянський о.Андрій Бакота та численне духовенство Коломийської єпархії.

Під час спільної молитви владика звернувся до парафіян зі словом проповіді. “Сьогоднішнє свято Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці ставить наголос на щасливому зачатті дитини в лоні матері і благословенний початок життя завдяки молитві та сильній вірі безплідних батьків Йоакима і Анни. Теперішні обставини, у разі безпліддя, відкинувши молитву й віру пропонують “завести” дитину набагато швидше через штучне запліднення, сурогатне материнство чи усиновлення. З одного боку – батьки мають право мати потомство, а з іншого – кожна дитина має право від самого Бога бути зачатою в шлюбі”.

В другій частині своєї проповіді владика глибше пояснив суть вищезгаданих методів запліднення: “двоє подругів особисто і свідомо цілком віддають себе один одному і тільки так починають життя. Натомість, штучне запліднення роз’єднує два нерозривних аспекти – зачаття і єдність подружжя. Штучне запліднення припускає маніпуляцію клітинами з боку третіх осіб та відсутність взаємної любові між чоловіком і жінкою. Зачата таким чином дитина не є плодом любові, а стає виконаним продуктом “на замовлення”. На жаль, бувають ситуації, коли допомогти справді неможливо. Однак подружні пари не повинні забувати, що коли батьківство неможливе, тоді подружнє життя не втрачає своєї цінності. Фізична неплідність може бути для подружжя нагодою для здійснення інших завдань. Прийняття і виховання покинутих дітей, дітей-сиріт – прекрасний приклад реалізації заповіді любові до ближнього.”

Наостанок владика Василь додав: “Святі Йоаким і Анна довго молилися і сильно вірили так, що тільки на схилі літ дочекалися дитинки. Отже, треба вчити себе перемагати труднощі довготривалою вірою в Бога.”

Після закінчення Святкової Літургії звучали подячні слова від священнослужителів і новопоставленого диякона. Далі з нагоди храмового свята відбулось мирування та чин освячення води.

Джерело: прес-служба Коломийської єпархії
http://diocese.ko.if.ua/se/sites/ep/59647