Тренінг «Сім секретів ефективного батьківства»
  • Втр, 03/11/2015 - 17:22

Як бути добрим батьком?

Цими днями у Центрі святого Домініка у Львові відбулася цікава та інноваційна подія для чоловіків, які хотіли б зміцнити батьківські навики і стати героями для своїх дітей - тренінг «Сім секретів ефективного батьківства».

Про актуальність доброго батьківства  розповідає ведучий тренінгу Максим Бондаренко (тренер ініціативи  Tato.Net)

- п. Максиме, розкажіть про тренінг «Сім секретів ефективного батьківства»?

- Суть тренінгу полягає у тому, щоб чоловік, котрий не є байдужий і хоче бути відповідальним батьком, зміг проаналізувати і побачити свої сильні сторони і ті, над якими треба працювати. Ми, так би мовити, проводимо кардіограму батьківського серця тут і тепер, щоб потім вийшовши звідси, кожен міг працювати над собою і знав куди рухатись. Щоб допомогти чоловікам у цьому наша ініціатива Tato.Net, організовує такі тренінги, як наприклад «Сім секретів ефективного батьківства». У програмі тренінгів використовуємо рекомендації Кена Кенфелда, що містяться в книзі «Серце отця» (на основі його соціологічних досліджень). А також - поради зі Святого Письма та свідчення самих батьків, які вже пройшли таку формацію, ну і звичайно використовуємо секрети, які не розголошуємо.

- В чому, на Вашу думку, актуальність даного тренінгу?

- Ідея проведення подібних тренінгів народилася із потреби сьогодення. Дивлячись на кількість розлучень і абортів, постає запитання: а в чому полягає сьогодні роль батька? Якось провели один експеримент. Запитали молодь: «до кого б вони звернулися із проблемою за порадою?» І лише один відсоток відповів: «до батька». А насправді, це саме батько може дати емоційний, духовний і фізичний імунітет дитині для того, щоб вона могла протистояти загрозам і викликам сучасного світу.

- Які сьогодні виклики ставить світ перед чоловіком-батьком? Як відповісти на них?

- Це, власне, одна із тем, про які ми говоримо в рамках нашого тренінгу - про загрози та перешкоди, які постають сьогодні перед чоловіками-батьками. Ці загрози не змінились від початку світу. Це спокуси, які походять від світу, від диявола і ті, які є наслідком наших людських слабкостей. Можливо, вони трохи видозмінились. Одним із найбільших викликів сучасного світу, що шалено пропагується, є ідеологія «мати» - здобувай, накопичуй, володій! Сучасна людина забуває про важливість такого поняття як «бути». Забуває, що вона є цінною і важливою не тому, що чимось володіє, а вже тому що вона є. Одне із найважливіших завдань чоловіка - батька сьогодні – це бути зі своїми дітьми, що означає насправді бути присутнім в їхньому житті.

- Що найважливіше знати для батька-християнина-католика ?

- Я думаю, найважливіше , що треба завжди пам’ятати, це те, що кожен батько завжди є сином. І навіть якщо у тебе не склалися стосунки із твоїм рідним батьком, то важливо пам’ятати, що в тебе є Небесний Батько. А Він може завжди допомогти пробачити образи до свого рідного батька. Але це можливо лише тоді, коли маєш особисті стосунки з Небесним Батьком. Під час таких тренінгів, ми зосереджуємо увагу на цьому аспекті батьківства, бо він дійсно дуже важливий. Говоримо про притчу про Милосердного Батька, в якій хтось впізнає себе у постаті доброго сина, а бачить себе марнотратним сином. Важливо пам’ятати: неможливо бути добрим батьком, не маючи стосунків із Небесним Батьком, а також нашими рідними батьками.

- Чому на семінарі варто, щоб були лише чоловіки, а жінкам «вхід заборонено»?

- Не те, що «жінкам вхід заборонено»... У мене часто виникає запитання, дивлячись на життя наших парафій, в яких переважають активні жінки: а де місце для чоловіків? (не в докір жінкам). Де в цей час чоловіки – сидять десь на пиві, обговорюючи політику? Мені йдеться про те, щоб у нас в Церкві розвинувся рух чоловіків, які будуть вміти по-християнськи відпочивати і не «пастимуть задніх» у сім’ї і в Церкві.

- У вас також є сім’я. Що для вас означає «бути батьком»? Чому Ви вирішили займатися таким тренінгом?

- Так, у мене є сім’я. Я – «три-Д-батько», як я жартую, батько трьох донечок. Чому я вирішив займатися цим тренінгом? Мабуть, тому що свого часу сам глибоко пережив батьківство із народженням кожної дитини і примирення з власним батьком, котрий зараз далеко від мене і котрого я дуже люблю. Із цим також пов’язане моє особисте навернення. Я усвідомив, що хочу бути добрим татом для моїх дітей, а це неможливе без примирення з моїм Небесним Татом. Коли я познайомився із методикою, яку пропонує «Tato.net», то знайшов для себе багато корисного. Пізніше я зрозумів, що хочу ділитися з іншими цим добром, яке здобув. Хочу, щоб нас – добрих батьків - було більше. Якщо зло сьогодні активно себе пропагує, то добро тим більше має право на рекламу – на славу Божу і на кращі зміни у цьому світі. Я вірю, що якщо буде порядок у сім’ї, то буде порядок і в країні. Я вірю, що саме батька Бог поставив як охоронця в сім’ї і він зможе реалізувати своє покликання, якщо його компасом буде Господь.

Ліда Москаль і Олеся Колос