Три ранкові звички, які можуть зіпсувати увесь день
  • Пон, 06/11/2017 - 17:12

Тебе ніколи не дивувало куди так швидко зникають усі твої ранкові добрі наміри? Не встиг встати з ліжка, а вже «щось пішло не так»… Ти можеш навіть не здогадуватись, що твоє позитивне налаштування на початку дня можуть руйнувати твої звички.

Ось три способи зіпсувати свій день з самого початку:

1. Перевіряти з самого ранку електронну скриньку і стрічку соцмереж

Твій смартфон дуже швидко накинув тобі цю не зовсім “smart” звичку: як тільки прокинувся, одразу перевіряєш електронну скриньку, текстові повідомлення, стрічку Фейсбук, Твіттер та інших соціальних мереж. Що в цьому поганого? Дуже просто: ти починаєш налагоджувати контакт з життям інших людей чи з твоєю роботою, не налагодивши контакт із самим собою. Ти дозволяєш, щоб повінь зовнішніх речей і подій розпочинала твій день, несучи тебе дикою течією, замість того, щоб бути тим, хто контролює, хто починає день в спокої, виголошує подячну ранкову молитву, дбає про особисту гігієну і зовнішній вигляд, робить ранкову зарядку, відчуває проміння сонця і подув вітру (навіть якщо просто крізь вікно), вітає свою сім’ю посмішкою і поцілунком, їсть здоровий сніданок – а лише потім готується до продуктивного і конструктивного робочого дня.

2. Читати і дивитись погані новини

Ти, напевно, знаєш, що ЗМІ завжди надають перевагу тим новинам, які привертають увагу найбільшої кількості аудиторії. Зазвичай вони викликають сильні емоції та заторкують основні інстинкти людини, які заторкнути найлегше. А найбільше людську увагу привертають погані новини: трагедії, кризи, скандали, насильство, розділення, небезпека, загрози, плітки… Звичайно, нам слід бути в курсі подій, що відбуваються у світі, розуміючи, що ми повинні використовувати ці знання для того, щоб допомогти вирішити проблеми і уникнути їх поширення, а не лише для того, щоб нарікати і «стогнати».

Однак, першочергова справа зранку – не найкращий час для того, щоб увійти в курс цих подій. Погані новини провокують злість і страх, а ці почуття спричинюють вироблення кортизолу – гомону, пов’язаного зі страхом – а надлишок кортизолу, без сумніву, тобі явно не потрібен на початку дня. Поважай свій ранковий мир і гармонію!

3. Переживати через справи на роботі

Ти щойно розпочав свій день, а вже «гризешся». Гризтись – в цьому випадку означає розумово передбачати і намагатись вхопитись за вир справ, за які зараз не можеш взятись продуктивно.  Це провокує тривогу і не дає зосередитись впродовж перших хвилин твого дня. Набагато краще спочатку «заправитись» на початку дня миром і спокоєм, бо у своєму графіку ми повинні мати «місце для всього, і усе на місці!». Навчись жити теперішнім моментом. Якщо, снідаючи, ти лише думаєш і говориш про те, що тобі слід зробити впродовж робочого дня, тоді ти ані не працюєш, ані не снідаєш нормально.

Змінити цих три звички не так і важко, а результат від цього може змінити ставлення до початку твого дня. Розпочинай день з позитиву і зосередження, і тоді побачиш, що увесь день буде іншим. Спробуй, тобі неодмінно сподобається! І: спробуй вже завтра, не відкладай на «колись».

Переклад: "Католицький оглядач" за матеріалами Aleteia