Три роки Дикастерії в справах мирян, сім’ї і захисту життя
  • Втр, 20/08/2019 - 13:09

17 серпня 2016 р. був оприлюднений Апостольський лис про створення нового відомства Римської Курії в рамках реформи, започаткованої Папою Франциском.

«Як турботлива Мати, Церква протягом сторіч завжди відзначалася турботою та увагою до мирян, родини та життя, виявляючи любов милосердного Спасителя до людства. Ми, добре це усвідомлюючи з огляду на Наше служіння Пастиря Господнього стада, з готовністю докладаємо зусилля для того, щоб багатства Ісуса Христа належно та щедро поширювалися між вірними», – цими словами розпочинається Апостольський Лист Motu Proprio «Sedula Mater» (Турботлива Мати), яким Папа Франциск створив Дикастерію у справах мирян, родини і життя, який був оприлюднений три роки тому.

Підтримка й допомога мирянам

У листі, датованому 15 серпня 2016 року, урочистістю Внебовзяття Пречистої Діви Марії, й оприлюдненому через два дні, зазначається, що метою цього акту є дбання про те, щоби «відомства Римської Курії відповідали вимогам нашого часу та були пристосованими до потреб Вселенської Церкви», а його завданням є надати мирянам та сім’ям «підтримку й допомогу», щоб вони були «активним свідченням Євангелія» та «вираженням доброти Відкупителя».

Нова Дикастерія, яка почала діяти 1 вересня того ж року, поглинула компетенції та функції, які до цього часу виконували Папська Рада в справах мирян та Папська Рада в справах сім’ї. Дикастерія, як зазначається в статуті, «має прямий зв’язок з Папським Богословським Інститутом Івана Павла ІІ з наук про подружжя та сім’ю». З нею також пов’язана Папська Академія «За життя».

Провід Дикастерії

Три роки тому, 17 серпня 2016 р., було повідомлено про те, що Папа Франциск призначив Префектом Дикастерії у справах мирян, родини і життя єпископа Кевіна Джозефа Фаррелла, тодішнього Ординарія Далласу в США, якого того ж року в листопаді ввів до Колегії Кардиналів. Секретарем Дикстерії Святіший Отець призначив бразильського священика Александре Аві Мелло, а Заступиниками Секретаря стали дві мирянки: професор Ґабріела Ґамбіно, викладач біоетики та філософії права, яка очолює Відділ у справах сім’ї та захисту життя, і д-р Лінда Ґізоні, яка очолює Відділ в справах мирян.