Три уроки молитви від апостола Павла, які змінять ваше життя
  • Птн, 23/11/2018 - 09:10

Коли я ловлю себе на тому, що мені бракує слів для щирої молитви, я звертаюся до молитов апостола Павла. Він не говорив просто: „Я молюся за тебе“, а писав прекрасні молитви і розповідав молодим вірним, як саме він молиться за них.

Його листи розпочинаються чудовими молитвами:

„Щоб Бог Господа нашого Ісуса Христа, Отець слави, дав вам дух мудрости та об’явлення, щоб його добре спізнати; щоб він просвітлив очі вашого серця, аби ви зрозуміли, до якої надії він вас кличе, яке то багатство славної спадщини між святими, і яка безмірна велич його сили для нас, що повірили, за діянням могутности його сили,“ (Ефесян 1: 17-19)

 

Ось три приклади з молитовного життя Павла, які можемо використовувати в наших молитвах.

 

  1. Завжди і перш за все дякуйте.

„Не перестаю дякувати за вас і згадувати вас у моїх молитвах“ (Ефесян 1:16)

„ Дякую Богові моєму повсякчас, згадуючи тебе у своїх молитвах“ (Филимона 1: 4)

Незалежно від того, з якою метою Павло писав до церкви — щоб настановляти, підбадьорювати або вмовляти — він показував їм свою вдячність за них і дякував Богові в молитві.

Легко можна зосередитися на всьому, що йде не так, як би ми хотіли і перейти відразу до молитви, просячи Бога: „Будь ласка, виправ це“. Та якщо ми починаємо з подяки, це відводить наш погляд від наших проблем і скеровує його до Бога і тих благих справ, які Він творить. Дуже легко втратити те, як Він піклується про нас, коли у проблеми. Вдячність відкриває нам очі на Його доброту в розпал наших проблем.

Спробуйте це:

подякуйте зараз за когось із вашого оточення і за те, що ви бачите Божу дію в їхньому житті або їх зростання у вірі раніше чи тепер.

 

  1. Моліться не переставаючи.

„ Ми дякуємо Богові завжди за всіх вас, коли згадуємо про вас у молитвах наших“ (1 Солунян 1: 2)

„ Тому й ми від того дня, коли почули, не перестаємо за вас молитися та просити, щоб ви дійшли до повного спізнання Божої волі в усякій мудрості та духовнім розумінні“ (Колосян 1: 9)

Павло повторював, як він завжди, невпинно, молився за церкву. Раніше я дивувалася, як він міг невпинно молитися і при цьому жити звичайним щоденним життям.

Коли я була молодшою, зіткнувшись з проблемою в дружбі з однією людиною і розмірковуючи над цим, я раптом зрозуміла, що внутрішня розмова, що відбувається в моїй голові під час прогулянки коридором, може бути молитвою. У той день, я почала перекладати свої внутрішні розмови зі собою у внутрішні розмови з Богом. Я часто їдучи авто, не вмикаю радіо, тож можу насолоджуватися тишею, направляючи свої думки до Бога, або молюся за свою сім’ю, коли складаю прання або мию посуд.

Спробуйте це:

протягом усього дня в короткі моменти тиші, коли ведете авто або збираєтеся на зустріч, вмикаєте прання або готуєте вечерю, скеруйте свої внутрішні думки до Бога.

 

  1. Зосередьтеся на Ісусі.

„ Щоб Бог Господа нашого Ісуса Христа, Отець слави, дав вам дух мудрости та об’явлення, щоб його добре спізнати;“ (1 Ефесян 1:17)

„Завжди в кожній моїй молитві за всіх вас із радістю молившися, за участь вашу в Євангелії від першого дня і досі;“. (Филип’ян 1: 4-5)

Молитви Павла були зосереджені на Христі і силі Отця, що діє через Ісуса і Святого Духа. Ці молитви висловлювали його бажання про те, щоб люди більше пізнавали Христа і бачили Божу силу, що втілює волю Отця через життя віруючих. Він не фокусувався на тому, що відбувається в житті людей — успіх чи проблеми. Замість цього його молитви були сконцентровані на бажанні, щоб вони знали Христа в більшій повноті і жили гідно Його у всіх ситуаціях, особливо в часи випробувань.

Спробуйте це:

проведіть кілька хвилин, сконцентрувавшись на Ісусі, Його смерті, воскресінні й силі Святого Духа, щоб пригадати собі слова Ісуса і Його роботу у вашому житті.

Чи побачили ви, як Бог змінює ваше молитовне життя, якщо ви дякуєте, молитеся впродовж дня і концентруєтеся на Ісусі?

Молитва — це не те, що ми робимо, просто щоб поставити відмітку в нашому духовному списку. Це швидше можливість особистої розмови з Богом, Який любить нас. Віддайте свої страхи, проблеми і повсякденне життя Богу. Випробуйте спокій, який приходить від покладання свого тягаря до Його ніг.

Не переживайте про те, які правильні слова підібрати. Якщо не знаєте, як почати, спробуйте зі слів апостола Павла.

Переклад Наталії ПАВЛИШИН