Триває Місійний тиждень українських паломників на Всесвітній день молоді в Бразилії
  • Птн, 19/07/2013 - 11:05

«Ідіть та зробіть учнями всі народи», – ці слова з Євангелії від Святого Матея, які вибрав Папа-емерит Венедикт ХVІ, є девізом ХХVІІІ-го Всесвітнього дня молоді, який випереджує Місійний Тиждень, який проходить по всій Бразилії, і в який включена також і українська католицька Куритибська єпархія святого Івана Христителя.

Як ми вже інформували, Місійний Тиждень для українських паломників проводитись в місті Прудентополі, де зосереджена найбільша українська громада, приблизно 200 кілометрів на захід від столиці штату Парана, міста Куритиби.

Місійний тиждень розпочався у вівторок 16 липня 2013 р.,в парафіяльній церкві святого Йосафата відправою Божественної Літургії, яку відслужити Владики Володимир Ковбич, ЧСВВ, єпарх Куритибський, і Мирон Мазур, ЧСВВ, єпископ-помічник, у співслужінні українських священиків з Бразилії та Канади. Перед богослуженням молодь внесла символи Всесвітнього дня молоді – ікону Пресвятої Богородиці та хрест. Паломники з кожної країни входили із своїми національними прапорами та іншими символами їхньої прощі до Бразилії. У проповіді Владика Володимир наголосив на великому значенні цієї всесвітньої зустрічі молоді. А після Служби Божої кожен з учасників особисто отримав від Владики Ковбича дерев’яний посвячений хрестик.

У вівторок під час Святої Літургії до молоді проповідував єпископ-помічник Мирон Мазур, ЧСВВ, звернувши увагу на те, що молодь, яка бере участь у Місійному тижні, повинна намагатись відкрити своє покликання до звіщення Царства Божого.

Велике зацікавлення юних прочан викликав відеофільм про українську спадщину та культуру в штаті Парана та в Бразилії, показаний в актовому залі монастиря Сестер Служебниць, де також проведено конференцію і дебати про духовне життя молоді, життя вірою та її щоденне свідчення. В окремих групах молодь поглиблювала почуте, порівнювала стан духовності серед молодих людей в Бразилії, Україні та Канаді, обговорювала шляхи подолання перешкод до активної участі в церковному житті.

Пополудні учасники мали можливість здійснити місійні відвідини в Прудентополі: відвідуючи хворих, місцеві сім’ї, спілкуючись із зустрічними людьми. Того ж дня до прочан з Канади приєднався Владика Браєн Байда, ЧНІ, єпарх Саскатунський, з Канади.

Вівторок завершився веселим «липневим» святковим вечором, поєднуючи українські та бразилійські елементи.

У середу під час Божественної Літургії проповідував Владика Браєн Байда, ЧНІ. Він навів приклад французького письменника Жана Домініка Бобі, який був спаралізований і володів тільки одним оком, але за допомогою друзів, вказуючи поглядом букву за буквою, зміг написати книжку, яка була видана після його смерті. «Все, що ми маємо, Бог дає не для нас самих, але для всіх, – наголосив Преосвященний Браєн. – У цьому полягає справжнє щастя». Він також розповів про святого Хуана Дієґо, якому в Ґвадалюпе у Мексиці об’явилась Пресвята Богородиця, і дар віри, який він отримав, послужив для того, щоб за 10 років навернути 10 мільйонів осіб.

А темою ранішньої конференції у четвер 18 липня, яку провів о. Теодор Ганиш, ЧСВВ, була віра й культура, як також історичний погляд на духовну спадщину української греко-католицької Церкви.

Пополудні простягнувся до сусідніх місцевостей – Барра Боніта, Лінія Парана, Едуардо Шавес та Пікірі, щоб і там провести місійні зустрічі. А ввечері у парафіяльній церкві святого Йосафата буде проведе багатогодинне молитовне чування.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va