У бойовиків ІДІЛ з'явився новий ворог - Ватикан
  • Чтв, 31/07/2014 - 23:30

Терористичне угрупування "Ісламська держава Іраку і Леванту" (ІДІЛ) знайшло собі нового ворога. Лідер угруповання Абу Бакр аль-Багдаді опублікував звернення, в якому погрожує завоювати "Рим і весь світ".

Про це повідомляється в статті експерта з питань територіального та регіонального планування та розвитку, головного редактора Східного агентства OSTKRAFT Станіслава Стремідловського, що з'явилася недавно на сайті ІА REX.

Проголосивши народження ісламського "халіфату", Аль-Багдаді закликав усіх мусульман в світі об'єднатися під його керівництвом і приступити до нових звершень. За повідомленням Radio Vaticana, загрози ІДІЛ стали однією з тем телефонної розмови президента США Барака Обами і короля Саудівської Аравії Абделя Азіза.

Спеціальні слухання пройшли також в італійському парламенті. У своїй доповіді директор Агентства по зовнішній безпеці (AISE) Альберто Маненті зазначив, що "погрози на адресу Риму, центру християнства", з боку фундаменталістів звучали й раніше, проте будь-яких конкретних планів нападу з їхнього боку поки що не зафіксовано.

Заява Аль-Багдаді не єдине, що могло б насторожити Європу. Днями, як пише IBTimes, на YouTube з'явився ролик сирійських джихадистів, в якому вони обіцяють повернути собі "землю наших предків" - Іспанію. Один з бойовиків говорить в кадрі: "Ми перебуваємо на Святій землі (Сирії), землі ісламу, я попереджаю всіх: ми йдемо під ісламським прапором і ми помремо за нього, поки не розблокуємо простір від Джакарти до Андалусії. Іспанія є землею наших предків і ми її здобудемо силою".

Видання зазначає, що претензії сирійських джихадистів мають схожість з претензіями лідера ІДІЛ. Поки що не цілком зрозуміле походження авторів ролика. За словами експертів, вони говорять іспанською з сильним північноафриканським акцентом. Між тим в червні цього року в іспанському північноафриканському анклаві Сеута були арештовані вісім осіб за підозрою у вербуванні бойовиків для участі в бойових діях в Сирії. Всі затримані - іспанські громадяни, пише Стремідловскій.

Демонстрацією претензій на "центр християнства" - Рим - і "землю предків" - Іспанію - джихадисти вводять додаткову інтригу в близькосхідний конфлікт, відзначає експерт. Багато аналітиків резонно вважають, що ІДІЛ не під силу утримати "халіфат" в позначених на сьогодні ним кордонах. Занадто великі етнічні та релігійні суперечності між громадами цього регіону, навіть незважаючи на ослаблення нині існуючих держав.

Тому виникає питання, яку мету переслідують джихадисти насправді, кидаючи виклик Європі? Якщо керуватися секулярною логікою, то сенсу в подібних висловлюваннях немає. Однак після "арабської весни" на Близькому Сході традиційні для світського західного суспільства патерни поступаються місцем середньовічній містиці.

За підсумками Першої світової війни та розділу спадщини Османської імперії іслам був змушений виробити свою модель співіснування - релігійного і політичного. Протягом століть авторитарні режими придушували конфесійні протиріччя. Але коли кришка "котла" привідкрилася, все полізло назовні.

Як вважають експерти групи Stratfor, проголошенням "халіфату" ІДІЛ хоче, по-перше, використовувати для посилення контролю над нещодавно придбаною територією, по-друге, в довгостроковій перспективі через дане поняття вийти на нове визначення ролі ісламу в політиці.