У Бразилії повертається дискусія про аборт
  • Пон, 10/10/2016 - 12:53

За останні кілька тижнів у Бразилії повернулася дискусія про легалізацію абортів, спровокована Федеральним Сенатом. Він запропонував, щоб упродовж перших 12 тижнів вагітності можна було вбивати ненароджених дітей у загальнодоступній службі здоров'я (SUS).

До «моральної провокації» суспільства бразильським сенатом також приєднався місцевий Верховний суд. Провокаційні виступи багатьох осіб з різним ідеологічним забарвленням сприяли тому, що пастирі Церкви зайняли рішучу позицію в цій важливій для Бразилії моральній та демографічній ситуації. Першим з них, що публічно виступив у цій справі, був голова комісії єпископату у справах доктрини віри. Єпископ Педро Карлос Чіполліні насамперед нагадав усім католикам вчення Католицької Церкви про пошану до людського життя від зачаття до природної смерті. Крім того, він наголосив, що легалізація абортів у Бразилії неможлива, бо людське життя оберігає конституція (ст. 5). Аборт є порушенням фундаментального права на життя ще ненародженої людини.

Офіційну ноту на захист людського життя опублікував 21 вересня бразильський єпископат.

Єпископи Бразилії в офіційній ноті згадали процес, скерований до Верховного федерального суду (STF), що оспорює правову норму (13.301/2016 ), яка впроваджує в публічну службу здоров’я можливість зробити аборт у зв'язку з появою вірусів, які розносять комарі (денге, чікунгунья і Зіка). У разі присутності вірусу в зачатої дитини згадана правова норма допускає аборт.

Пастори цієї Церкви вимагають у федерального уряду рішучих дій задля повної ліквідації вірусу Зіка і не використовувати цей процес у Верховному суді, щоб побічно впровадити легалізацію абортів у країні за посередництвом основної служби здоров’я (SUS).

У наступній частині цього документу єпископи рішуче висловлюють спротив щодо вбивства невинних, ненароджених дітей, а також виступають проти  ініціатив, спрямованих на напад на людське життя. Вони висловлюють солідарність з сім'ями, які оточуюють турботою і любов’ю дітей, що народилися з мікроцефалією, і просять Божу Матір піклуватися про всіх бразильців.

З. Мальчевскі TChr, Бразилія.