У Чернівцях презентуватимуть книги про Блаженнішого Любомира Гузара
  • Втр, 22/05/2018 - 08:18

До Чернівців з Канади приїде Марія Рипан - племінниця  і похресниця Блаженнішого Любомира Гузара. Всі бажаючі запрошуються 3-го червня (неділя), о 14.00 до Художнього музею (Центральна площа, 10).  Тут також відкриється виставка унікальних поштівок  з колекції родички Блаженнішого Любомира- Калини Гузар. 

«Ласкаво прохаю читачів під час ознайомлення із цими спогадами думати не тільки

про моє минуле, а й навчатися чогось із прикладу наших предків”. Блаженніший Любомир Гузар.

Марія Рипан – донька рідної сестри Блаженнішого Любомира  – Марти. Вона є відомою майстринею жіночих прикрас з бісеру та дослідницею українського народного мистецтва. Пані Марія приїжджає в Україну спеціально на річницю з дня смерті свого дядька і великого морального авторитета всіх українців. Нагадаємо, світлої пам’яті кардинала Любомира  Гузара не стало 31-го травня рік тому.

Наприкінці травня на міжнародному фестивалі «Книжковий арсенал» у Києві презентуватиметься книжка «Найдорожча мамусю... (Листування о. Любомира Гузара з матір’ю)» за участі глави УГКЦ Святослава  Шевчука, Марії Рипан, Мирослава Мариновича та Олега Турія.

Одразу звідти пані Марія приїжджає до Чернівців – з відеопрезентацією "Коріння Блаженнішого Любомира Гузара – духовного батька України". У нас вона презентуватиме і чотири книги  про Блаженнішого Любомира:

- «Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара» (автор  Володимир Чистух, Свічадо, 2017),

- «Блаженніший Вуйко Любко»  (видання споминів, Свічадо, 2017),

-   «Найдорожча Мамусю!» Листування о. Любомира Гузара з матір’ю (1975-1992), (упор. Марія Рипан, Олег Турій. Львів: Видавництво Українського католицького університету 2018. – 264 с.)

- «Думки у спадок» (збірник цитат Блаженнішого,  упор. Ольга Гнатишин. Свічадо, 2018).

Всі видання можна буде придбати під час презентації. Ці чотири  книги побачили світ вже після смерті Блаженнішого Любомира.

- «Моя  презентація починається з представлення  короткої історії родини Дмитра Гузара, який більше півстоліття був парохом села Завалова, що на Тернопільщині, та правнуком якого є Блаженніший Любомир Гузар, - розповідає Марія Рипан.-  Також розповім про родовід мами Блажденнішого -  Ростислави Демчук.  Розкажу про листування о. Любомира Гузара з матір’ю, сестрою Мартою та її чоловіком Зеноном  періоду 1975-1976 і 1985-1992 років, на які припало багато доленосних подій у житті українського народу й греко-католицької церкви. Ця книжка  листів “Найдорожча Мамусю” не тільки показує, як сприймав і оцінював отець  Гузар ці історичні події, а й розкриває його внутрішній світ як людини й церковного діяча, являє читачеві глибоко зворушливі стосунки сина й матері. Моя презентація буде ілюстрована численними фотографіями з приватних архівів, щоб люди могли більше дізнатися про родовід владики Любомира, представники якого відзначалися активною діяльністю».

Племінниця Блаженнішого Любомира розкаже і про чернівецьку гілку родини Гузарів. У Чернівцях  у першій половині 20 ст. мешкала родина Гузарів. Відомий лікар Володимир Гузар (дядько Блаженнішого) проживав у  Чернівцях з дружиною Ольгою Гузар, відомою громадською діячкою міста, та чотирма дітьми – Дмитром, Любомиром, Дарією та Ростиславом. Частина чернівецьких Гузарів  була знищена радянським режимом, частина – емігрувала до Франції. Калина Гузар – родичка Блаженнішого,  народилася у Франції і все життя там прожила, займалася перекладами з української на французьку мову.  Вони неодноразово зустрічалися з Блаженнішим Любомиром – у Парижі та у Львові. Калина зібрала майже три тисячі листівок на українську тематику, і всіх їх передала Чернівцям. Вся колекція листівок Калини  Гузар-Угрин  зберігається у фондах  Чернівецького  Художнього музею. Тематично листівки можна класифікувати так: українські міста, Шевченкіана, ікономалярство в діаспорі, Голодомор у творчості художників, українська вишивка, твори українських художників 19-20 століть, творчість митців діаспори, і це не  повний перелік.

До презентації книг про Блаженнішого Любомира науковими співробітниками музею буде підготовлена виставка з цих поштових листівок, яка розміститься у холі музею.

Співорганізатор презентації Наталка Фещук.