У День міста у Львові екуменічною молитвою віддали шану полеглим Героям
  • Нед, 07/05/2023 - 15:50

У день свята святого Юрія, 6 травня 2023 року, з нагоди 767-ї річниці міста Львова на Личаківському кладовищі відбулася екуменічна заупокійна молитва за всіх Героїв, які віддали своє життя за волю та незалежність України.

 

Віддати шану нашим захисникам зібралося численне коло небайдужих львів’ян – представники міської і обласної влади, громадські діячі, духовенство, військові та сім’ї полеглих Героїв. Панахиду звершили Митрополит Львівський і Сокальський ПЦУ Димитрій, єпископ-помісник Львівської Архиєпархії УГКЦ Володимир та військові капелани різних конфесій.

Молитва і покладання пам’ятних лампадок відбулася на трьох полях почесних поховань Личаківського кладовища. На полі №86А – Марсовому полі – вшановували пам’ять Героїв, що віддали своє життя під час повномасштабного наступу – саме тут відбуваються поховання сучасних полеглих захисників. На полі №67 згадували Героїв Небесної Сотні, що загинули під час Революції Гідності, а на полі №76 – воїнів, полеглих за роки збройного протистояння, що розпочалося у 2014 році.

«У незвичайний день ми зібралися на цьому святому місці – тому що, окрім храмів, Божих вівтарів, це є для нас святе місце. Тут спочивають наші новітні герої, які всі є схожими на того воїна – доблесного, мужнього – яким був святий Юрій-переможець, Юрій-змієборець. Ми сьогодні схиляємо голови перед їх подвигом, звитягою, мужністю і віримо в те, що Юрій-переможець разом зі своїми воїнами принесе цю довгоочікувану перемогу», – наголосив у своєму слові Митрополит Димитрій, і підкреслив – саме тут треба говорити про воскресіння, адже воїни, що одержали за свій подвиг вінці Божого світла, неодмінно принесуть нам перемогу.

Львівський міський голова Андрій Садовий зазначив: кожен з Героїв віддав життя за кожного з нас, тому ми маємо обов’язок пам’ятати. «Кожного року ми в центрі Львова, в його серці мали молитву за місто. Сьогодні ми тут, бо тут є місце сили. Сьогодні кожен, хто віддав життя за Україну, є послідовником покровителя нашого міста святого Юрія. Наш обов’язок – щоби пам’ять про кожного брата, кожну сестру, кожного батька, сина була назавжди. То ц що ми сьогодні тут, в місці нашої сили; звідси будемо розвивати нашу країну. Тому що той, хто має пам’ять, завжди буде мати майбутнє», – підкреслив Андрій Садовий.

Владика Володимир згадав у своєму слові Блаженнішого Любомира і його незмінну пораду ділитися з близькими добром. «Сьогодні ми прийшли тут, щоб поділитися – нашою молитвою, нашою пам’яттю, нашим смутком, нашими сльозами. Це є місце, де є такий зворотній зв’язок. Де ми молимося за захисників, за Героїв; де водночас просимо тих новітніх ангелів, новітніх “Юріїв-переможців” опіки над нами, над нашою землею, щоб вони тримали мирне небо», – наголосив владика Володимир.