У Домі суспільної допомоги в Пралківцях освятили каплицю
  • Нед, 08/05/2016 - 11:16

«Від вас вчимося довіряти Богові і служити ближнім», – такі слова скерував владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, до сестер служебниць провінції Матері Божої Неустанної Помочі під час Архиєрейської Літургії. Богослужіння відбулося з нагоди посвячення каплиці в Екуменічному домі суспільної допомоги, що в Пралківцях, поблизу Перемишля.

Нинішню подію єпископ назвав «днем прослави Божого милосердя», яке, за його словами, так виразно проявилося в історії нашої Церкви і народу в минулому столітті. Блаженна с. Йосафата, підтримана двома ревними душпастирями – о. Кирилом Селецьким та о. Єремією Ломницьким, ЧСВВ, відчула у своєму серці велике милосердя, бачачи духовні і моральні нужди рідного народу, і почала служити йому всюди там, де була найбільша потреба.

Минуло сто років і дух милосердя блаженної Йосафати з новою силою проявився в думках та прагненнях сестер служебниць провінції Матері Божої Неустанної Помочі. Підтримані своїм духовним наставником, отцем Стефаном Батрухом, та скріплені благословенням Митрополита Івана (Мартиняка), вони розпочали велике Боже діло опіки над стражденними самотніми людьми похилого віку. На початку цього діла були тодішня провінційна настоятелька с. Мирослава Скіба, якій допомагали с. Софія Лебедович разом із с. Анною Дрозд. Це вони, підтримувані молитвами співсестер, переносили всі випробування віри, долали перешкоди, змагалися з викликами, аж доки не настав нинішній день, в якому можемо прославляти Бога за Його велику милість до свого стражденного народу.

Секретар Синоду Єпископів передав слова вітання і вдячності Митрополитові Євгенові та сестрам від Блаженнішого Святослава і всього Священного Синоду. «Сьогодні, коли ми хочемо показати приклад євангельського служіння ближнім у нашій Церкві, ми споглядаємо і вказуємо на цей Дім Божого милосердя в Пралківцях», – сказав владика Богдан і додав, що від сестер ми вчимося довіряти Богові та служити ближнім. Проповідник побажав, щоб цей дім і надалі залишався «джерелом милосердя для нужденних та школою милосердя і любові ближнього для усіх, хто тут живе, працює чи оздоровлюється на душі і тілі».

Чин освячення каплиці здійснив владика Євген (Попович), Архиєпископ і Митрополит Перемишльсько-Варшавський, у співслужінні з владикою Богданом, представниками греко-католицького і римо-католицького духовенства. На Літургії були: генеральна настоятелька сестер служебниць с. Тереза Слота, провінційна настоятелька с. Наталія Маціна, сестри служебниці з України разом із провінційною настоятелькою с. Боніфатією Дяків, сестри служебниці зі Словаччини, Сербії, сестри василіанки, сестри Згромадження св. Йосифа, представники центральної та місцевої влади Польщі, численні працівники, гості, добродії та мешканці Екуменічного дому суспільної допомоги.