У Фінляндії з християнської депутатки та єпископа були зняті звинувачення щодо використання «мови ненависті» під час висловлювань про геїв
  • Срд, 06/04/2022 - 13:26

Суд у Гельсінкі 30 березня зняв усі звинувачення проти члена парламенту Фінляндії та євангельського єпископа. Кожного з них звинувачували у мові ненависті за висловлювання біблійних поглядів щодо гомосексуалізму

Одностайна колегія з трьох суддів звільнила Пяйві Рясенен, колишньої міністерки внутрішніх справ країни, і преподобного Юхана Похйоло, єпископа єпархії євангельсько-лютеранської місії у Фінляндії, від звинувачень у злочинах на ґрунті ненависті.

Як повідомляє адвокатська група ADF International, судді постановили, що «окружний суд не повинен розглядати біблійні погляди», і зобов’язали прокурорів сплатити понад 60000 євро (66757,80 доларів США) судових витрат. Оскаржити це рішення прокуратура може протягом 7 днів. Рясен сказала, що вона чула про те, що прокуратура збирається оскаржити рішення, але поки не впевнена в цьому. Та депутатка не боїться, вона сказала:

«Я готова захищати свободу слова та релігії у всіх необхідних судах, навіть у Європейському суді з прав людини, якщо це знадобиться. Це рішення суду важливе для християн, які вірять у Біблію, а також для свободи слова».

Випадок з Рясенен викликав побоювання в інших християн щодо своїх висловлювань, адже вони спостерігали за тими випробуваннями, через які довелося пройти сміливій політикині.

Справа викликала міжнародний інтерес і велику підтримку Рясенен з боку християн усього світу. Одним з них став Преподобний Ендрю Брансон, колишній місіонер у Туреччині, який був присутній на одному зі слухань. Також християнські групи по всьому світу згуртувалися та влаштували демонстрацію біля посольства Фінляндії у Вашингтоні у 2021 році.

Сема Браунбека, колишнього посла США з питань міжнародної релігійної свободи, задоволнило таке завершення справи. Він сказав: «Це не повинно було зайти так далеко, і суді у Фінляндії підтвердили це, хоча це і так всі знали: депутат Пайві Рясенен та єпископ Юхан Похйоло скористалися своєю свободою слова, яка включає і релігійне слово».

Професор права університету в Джорджтауні, Джонатан Терлі заявив у Twitter, що рішення на користь Рясен «є гарною новиною для свободи слова, але Фінляндії потрібно переглянути закони, які знову можуть призвести до необдуманого судового переслідування».