У Франції проблеми з мусульманами: вони хочуть запровадити шаріат
  • Срд, 25/09/2019 - 17:16

Мусульмани в Франції не піддаються секуляризації. Ще 30 років тому можна було припустити, що іслам розділить долю головних християнських визнань. Однак тенденції виглядають протилежними. Секуляризацію стримано, а мусульмани стають щоразу більш практикуючими.

Відповідно до останніх досліджень інституту IFOP, впродовж останніх 30 років відсоток мусульман, котрі ходять на щотижневу молитву до мечеті, збільшився з 16 до 38. Зростає також відсоток магометан, котрі дотримуються ісламської заборони вживати алкоголь і практикують піст в Рамадан. Як вважають представники інституту IFOP, саме зростання побожності серед мусульман не повинно нас лякати. Насторожують інші дані.

Виявляється, що серед французьких мусульман існує досить широка і постійно зростаюча група, яка не визнає цінності французької держави. 37% мусульман, серед них 49% - молодь, вважають, що власне світськість держави має пристосовуватись до релігії, а не навпаки. Що більше, 27% визнавців ісламу у Франції вважають, що закон шаріату має мати верховенство над французькими законами.

На думку головного редактора французького католицького видання «La Croix», такі дані є серйозним викликом для французького суспільства. Виявляється, що воно не розуміє своїх мусульманських родичів, а французькі школи не спроможні виховати їхніх дітей лояльними громадянами. Навіть серед мусульман, котрі здобули в Франції вищу освіту, 20 відсотків вважають, що краще застосовувати шаріат, аніж закони республіки. «Це важлива поразка нашої системи шкільної освіти», - цитує головного редактора «La Croix» Vatican News.