У Франції ухвалили «закон кляпу» проти сайтів на захист життя
  • Птн, 17/02/2017 - 19:28

Французький парламент ухвалив закон про «перешкоди добровільному перериванню вагітності», який поширюється на інтернет-сайти, зокрема й католицькі, що пропонують жінкам альтернативи аборту.

На французьких державних сайтах можна знайти лише інформацію, що стосується абортів, причому там ніколи не йдеться про дитину, ембріон чи плід, а тільки про «вміст» вагітності. Щороку в країні роблять 200 тисяч абортів. Згідно з законом, який набув чинності, висловлювання в Інтернеті на захист життя загрожують покаранням до двох років в'язниці і штрафом 30 000 євро.

Французькі католицькі сімейні асоціації говорять про «чорний день права на життя та свободи слова». Навіть світські газети, наприклад, «Le Monde», називають нове законодавство «законом кляпу, який загрожує свободі».

Голова Єпископської конференції Франції монсеньйор Жорж Понтьє надіслав листа Президентові Олланду. «Добровільне переривання вагітності, – пише архієпископ Марселя, – подобається це нам чи ні, залишається важким і серйозним учинком, який волає до совісті. У складних ситуаціях багато жінок не знає, що вчинити зі своєю вагітністю, і відчуває потребу поговорити з кимось, звернутися за порадою». Інтернет-портали, тепер оголошені поза законом, «компенсували брак місць, де жінку можуть вислухати, і їхній успіх доводив, що вони цілковито відповідали очікуванням». Ці сайти приймали всіх, пише прелат: жінок, які після аборту відчували потребу поговорити, тих, які вже зважилися на аборт, і тих, які вирішили зберегти життя дитині. «Таке розмаїття ситуацій і дій було можливе, оскільки ці сайти гарантували широкий простір свободи», – пише архієпископ.
У січні цього року учасники французького Маршу на захист життя отримали послання від Папи Франциска: «Церква завжди покликана бути прихильницею життя й невпинно проголошувати, що людське життя має беззастережно захищатися з моменту зачаття до природної смерті».