У Франції зловмисники пошкодили орган і вітражі в католицькому храмі
  • Птн, 15/03/2019 - 17:29

Вандали, які проникли в знамениту базиліку Сен-Дені під Парижем, розбили кілька вітражів і пошкодили орган.

Пошкодження виявив органіст, що прийшов до свого інструменту недільного ранку третього березня. В органу були розбиті дві стулки фасаду і зламаний мотор, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com з посиланням на Le parisien.

«Пошкодження - серйозні», - розповіла працівниця базиліки Саадія Тамелікехт.

Орган храму Сен-Дені - по-своєму унікальний. Створений в майстерні «Кавальє-Коль» в 1834-1841 рр., Він занесений в список історичних пам'яток завдяки своїм музичним якостям і неоготичному фасаду. Інструмент став одним з перших органів, виконаних в дусі романтизму.

П'ятого березня, через два дні після події, було помічено, що в базиліці були зламані два замки і розбиті два вітражі, що становлять частину троянди на південній стіні - в даний час троянда знаходиться на реставрації, і тому збиток був виявлений не відразу.

Очевидно, вандал скористався будівельним риштуванням: піднявшись по ньому, він розбив вітраж і виявився на трифорії - внутрішній галереї собору. Проникаючи в базиліку, зловмисник постраждав - на уламках вітражів були виявлені сліди крові.

Постраждалі вітражі відносяться до XIX століття і є частиною оздоблення, відтвореного Дебре і Віолле-ле-Дюком після того, як храм був осквернений в роки Великої французької революції.

Злочин розслідується поліцейським комісаріатом Сен-Дені.

Перша базиліка Сен-Дені (св. Діонісія) була побудована в 475 році над гробницею мученика Діонісія Паризького. Згодом тут було засновано абатство бенедиктинців, і в 630 році базиліка була перебудована і стала головним храмом монастиря, пише «Вікіпедія». У XII столітті був побудований новий храм в готичному стилі. На початку XIII століття Людовик IX Святий наказав перенести в базиліку прах своїх попередників і створити для них надгробки. З цього моменту церква слугувала усипальницею французьких королів.