У франківському Карітасі діють майстерні для молоді з інвалідністю
  • Срд, 06/12/2017 - 09:48

Кожного дня у майстернях Карітасу кипить робота. Тут працює 46 молодих людей, що відвідують Центру дозвілля та соціальної адаптації для дітей та молоді з вадами розумового розвитку.

 Іван Годованець полюбляє працювати у столярні, зараз він старанно шліфує підставки для календарів на наступний рік. Центр відвідує й старший брат Івана – Володя. Він у майстерні паперу, бісеру та декупажу робить вітальні листівки. Наближаються новорічні та різдвяні свята, тому роботи є чимало.

Мати хлопців розповідає, що заняття у майстернях йдуть їм на користь, бо вже й дома беруться до роботи – виготовляють рамки для картин та ремонтують паркан.

«Вони цим живуть, – каже Наталя Годованець, – не хочуть пропускати ні дня, тому що, кажуть, тут їх чекає робота. І друзів собі знайшли у Карітасі, і не лише серед молоді, але й серед дорослих».

У майстерні ткацтва, крою та шиття Петро Дармограй набиває картини з ниток, він вже зробив колекцію таких картин.

У теплиці Карітасу також кипить робота – молодь пересаджує вазони, поливає та підживлює рослини. Наталя Голубенко саме тут знайшла собі справу по душі, адже дуже любить квіти, найулюбленіші – фіалки.

«Ми намагаємося розвивати здібності кожного індивідуально, адже хтось краще вишиває, хтось любить працювати з деревом, комусь подобаються квіти, – розповідає керівник Центру дозвілля та соціальної адаптації Надія Чучук, – діяльність нашого Центру покликана не лише привернути увагу суспільства та влади до проблем людей з інвалідністю, але й донести до громади, що вони такі, як і ми усі –  активні, талановиті та мають бажання реалізувати себе у творчості та праці».

На полицях майстерень – колекція виробів, зроблених руками молоді з інвалідністю: іграшки з природних матеріалів, подарункові скриньки у техніці декупаж, ключниці, декоративні кухонні дошки, топіарії, декоративні віночки. Усі вироби молодь виготовляє для благодійних ярмарків, які Карітас проводить двічі на рік. Зібрані кошти йдуть на харчування та дозвілля вихованців Центру.

Франківський Карітас вже 10 років опікується молоддю з інвалідністю. Центр дозвілля та соціальної адаптації сприяє інтеграції молодих людей з інвалідністю у суспільство. Разом з працівниками Карітасу молоді люди крім праці у майстернях, роблять покупки, вчаться розпоряджатися грошима, готують на кухні та займаються спортом.