У грудні Папа Франциск заохочує молитися за волонтерів
  • Чтв, 01/12/2022 - 20:28

Молитися за те, щоби не бракувало людей, готових брати на себе зобов’язання задля спільного блага, закликає Папа Франциск протягом останнього місяця 2022 року.

«Світ потребує волонтерів і організацій, які захочуть взяти на себе зобов’язання задля спільного блага. Саме так, йдеться про слово, яке сьогодні багато-хто хоче викреслити: “зобов’язання”. Світ потребує волонтерів, які докладають зусилля на користь спільного добра», – цими словами Папа Франциск розпочинає представлення молитовного наміру на грудень, присвятивши його волонтерам.

«Бути солідарними волонтерами – це вибір, який визволяє нас; відкриває нас на потреби інших, на вимоги справедливості, захисту бідних, піклування про створіння. Це означає бути ремісниками милосердя: через наші руки, наші очі, уважні вуха, через нашу близькість. Бути волонтерами означає трудитися разом з людьми, яким служимо. Не тільки для людей, але разом з людьми. Працювати з людьми», – наголошує він.

Згідно з даними Програми волонтерів ООН, кожна дев’ята людина в світі займається волонтерською діяльністю. Однак, через те, що більшість волонтерського служіння відбувається у неформальний спосіб, це стає на заваді точним підрахункам. Чимало волонтерських організацій мають християнське коріння та своєю працею свідчать Євангеліє у важких життєвих контекстах. У відеоролику з молитовним наміром Папи бачимо кадри, відзняті в Лівані, на Філіппінах, в Мексиці та Україні, Венесуелі та Уганді, які показують волонтерів поряд із постраждалими від стихійних лих, поряд з бідними, разом з біженцями, що рятуються від жахіть війни.

Але Святіший Отець також звертає увагу на одну важливу деталь: «Праця волонтерських організацій є набагато ефективнішою, коли вони співпрацюють між собою, а також з державами. Працюючи скоординовано, якими б обмеженими не були їхні ресурси, вони чинять все, що можуть і перетворюють у дійсність чудо помноження надії. Ми дуже потребуємо помноження надії!» – наголошує він, запрошуючи: «Молімося за те, щоби організації волонтерства та сприяння людині знаходили людей, які прагнуть брати на себе зобов’язання задля спільного добра і шукали завжди нові шляхи співпраці на міжнародному рівні».