У християнських селах Малі джихадисти жорстоко вбили щонайменше 27 осіб
  • Срд, 10/06/2020 - 16:59

Унаслідок нападів джихадистів на кілька сіл в центральній частині Малі, щонайменше 27 осіб втратили життя, переважна більшість з них – християни. Деяких розстріляли з кулеметів, деяких спалили живцем.

Бойовики, пов'язані з Аль-Каїдою, розпочали атаки у трьох селах: Тілле, Банкас та Коро. У кривавих нападах проти беззахисного християнського населення брали участь пастухи фулані. Досі основним їхнім заняттям було тваринництво. Але, як видно, приваблива фінансова винагорода (в умовах драматичного висихання пасовищ) спричиняє, що прихильники ісламу фулані охоче беруться за зброю.

Французи намагаються боротися з ісламськими фундаменталістами в Малі. У 2013 р. французькі війська вигнали ісламістів з північної частини країни. Однак останнім часом вони знову повернулися туди, поширюючи терор серед корінного населення Малі, що часто сповідує християнство.

Малійська армія – особливо в західних ЗМІ – піддається щоразу більш жорсткій критиці. Перш за все тому, що її здатність захищати та підтримувати власних громадян зменшується з кожним днем. За даними американських ЗМІ, у першій чверті березня цього року в Малі зафіксовано 90% зростання терористичних актів скерованих на цивільне населення порівняно з 2019 р.

Джихадисти відповідають за близько 4 000 загиблих, які спричинила діяльність Аль-Каїди в Малі, Нігері та Буркіна-Фасо за останній рік.

Як читаємо на сайті «Open Doors USA», Малі посідає 29 місце в списку країн, де християн сьогодні особливо переслідують.