У хвилині смерті матиме значення лише любов
  • Птн, 09/02/2018 - 14:46

7 лютого храм св. Олександра у Києві почав залюднюватись ще задовго до початку вечірньої Святої Меси.  Перед головним вівтарем стояв образ святого Шарбеля, якого сьогодні мало хто не впізнає. Святий та чудотворець з Лівану, мароніт. Але в цей день свято було подвійним. З іншого боку стояв образ святого Марона, ранно-християнського арабського святого, аскета з Лівану, монаха, пустельника, учителя і чудотворця, котрий жив у другій половині IV століття, від якого бере свою назву ліванська церква,  що зветься маронітською.  

Перед початком Святої Меси до конкафедрального храму були внесені мощі св. Шарбеля, які залишаться тут назавжди.



Святу Месу очолив Архієпископ  Мєчислав Мокшицький Митрополит Львівський у співслужінні з єпископом Віталієм Кривицьким, зібраними священиками з різних парафій. Також був присутній апостольський нунцій, Його Високопреосвященства Клаудіо Гуджеротті, представники інших християнських конфесій, представники влади. Всіх їх зібрала одна віра у спілкування святих, які не ділять людей за приналежністю до народу чи конфесії.
Організацією свята займався засновник маронітської спільноти в Україні Еліас Сасін.
Для відчуття духу Лівану та прикрашення Святої Літургії співом, приїхав спеціально запрошений хор з Лівану. Спів на мові, якою розмовляв Господь Ісус ходячи по землі, не міг не заворожувати.

Архієпископ Мєчислав звертаючись до всіх присутніх,  почав проповідь словами святого Йоана Павла ІІ, про те, що святими не треба захоплюватись, їх треба наслідувати.Святий Марон - приклад до наслідування і відкривання діяння Бога в нашому щоденному житті.  Життя цього святого заохочує нас до покаяння і любові до ближніх. Його святість застерігає нас перед найменшим гріхом, до наслідування Христа і перебування у Ньому. Святий показує найважливіші цінності в житті людини. Про любов, взаємне прощення. Говорить про велич Бога і Його безмежну любов, яка створила цей світ і віддала  його нам. У цьому паломництві пригадує нам, що у хвилині смерті матиме значення лише любов. Заохочує нас відкинути гріх і ставати людьми любові, яка не шукає свого, не величається, не поводиться нечемно, яка все зносить і все стерпить. Така постава любові - це шлях радісного очікування непорушної надії,  бо кожна людина покликана до з’єднання з Богом у щасті вічного життя. Ісус Христос,  справжній Бог, який став справжньою людиною.
Хоч минуло багато часу, відколи святий Марон вирушив дорогою святості – його життя підходить і для наших часів. Божа правда залишаться незмінною- ясною і неоднозначною, завжди є постійною  і вірною любові. Наслідуючи приклад життя святого Марона варто запам’ятати – що в хвилині смерті матиме значення лише любов. Всі святі тужили за домом Отця, але перш ніж вони туди ввійшли – вони жертовно працювали для блага людей. Нехай освячення наших думок , слів і вчинків – наблизить нас до святості, а святість нехай видасть плід спасіння.
Багатство вселенської Церкви можна було побачити наглядно, коли прохання у  молитві вірних та дари до вівтаря приносили представники різних національностей.
На завершення Святої Меси лунало багато теплих слів подяки всім тим, хто підтримує невелику у своїй кількості, але згуртовану спільноту маронітів в Україні.

Красивим завершення дня святкування був урочистий концерт, після якого надовго залишаться у вухах спів такою незвичною для нас, але неповторною мовою.