У Каліфорнії знищили ще один пам’ятник св. Хуніперо Серро
  • Чтв, 09/07/2020 - 14:01

У День незалежності в Сакраменто повалили ще один пам'ятник св. Хуніперо Серро, апостола Каліфорнії. Увечері в «Capital Park» зібралася велика юрба, яка скандувала антирасистські гасла. Один з учасників демонстрації почав розтоплювати обличчя статуї палаючим спреєм. Потім його стягнути з цоколя за допомогою буксирних тросів і знищили, використовуючи важкі предмети, серед яких були молотки. Багато зібраних мали значки з написами «Black Lives Matter». Це вже третя статуя цього святого, яку недавно зруйнували в штаті Каліфорнія.

Як можна побачити у відеороликах, розміщених у соціальних мережах, учасники зібрання танцювали та стрибали на поваленому пам’ятнику. Деякі, стоячи на ньому, робили собі селфі. Вандали розійшлися лише тоді, коли приїхав патруль каліфорнійської поліції.

Тим часом єпископ Сакраменто нагадує, що св. Хуніперо Серро працював задля захисту гідності корінних мешканців і не належав до гнобителів. «Не сумніваюся, що корінне населення сильно постраждало від колонізаторів. Вони навіть стикалися з санкціонованим урядом геноцидом у штаті Каліфорнія, однак правда і те, що о. Серро засуджував це зло і діяв для захисту індіанців», – сказав єпископ Хайме Сото. Його слова підтверджують історики та біографи святого.

За словами єрарха, важлива і наполеглива робота над знищенням бича расизму не повинна витрачатися на протизаконну діяльність. «Діалог не повинен поступатися місцем вандалізму. Основне завдання – це будувати нашу громаду, а не руйнувати її», – сказав єпископ Сото.

Пам'ятник встановлено в столиці штату 1965 р. В його основі була карта 21 місії, заснована францисканськими місіонерами в цих районах у XVIII ст. Святий заснував дев'ять із них, які згодом стали Каліфорнією. Він допоміг навернути тисячі корінних жителів у християнство та навчив їх нових сільськогосподарських технологій.

Інші пам'ятники св. Хуніперо Серри повалили у парку «Golden Gate» у Сан-Франциско та Лос-Анджелесі. Інші міста Каліфорнії перенесли статуї Серри в безпечні місця, щоб уникнути їхнього знищення.