У Канаді замість християнської етики в школах вчать медитувати
  • Чтв, 31/10/2013 - 10:05

Як виявилось, «нейтральна» релігійна освіта в Квебеку не обов’язково означає відсутність будь-яких релігійних практик. Так звані «духовні лідери» вчать дітей технік ритмічного дихання, медитації, інших релігійних практик.

Жорж Бушемі, президент Кампань Quebec-Vie, сказав: «Я вважаю це огидним духовним згвалтуванням. Дітей вчать поклонятися самим собі. Це все схоже на поганський світ, де кожен має кадити перед Матір'ю-Державою, і в той же час його заохочують поклонятися особистим ідолам».

Він додав, що практики нью-ейджу в школі це «очевидні» докази поразки релігійно і морально нейтрального навчального плану, який запровадив уряд.

Від 2000 року всі школи були змушені запросити «духовних лідерів». Так викладання християнської етики мала замінити програма релігійно нейтральної «духовної опіки та поведінки». Від 2005 року діє закон, який забороняє будь-яку релігійну освіту в державних школах.

Кардинал  Марк Уелле, Архиєпископ Квебека, застерігав ще тоді, що це нововведення  призведе до «диктатури релятивізму, яка цілковито суперечить релігійній свободі».

Ці слова підтвердилися. За останні п'ять років було заборонено навіть в приватних школах викладати католицьку релігію і мораль у католицькому дусі. Ці установи були змушені ввести «світські» і «нейтральні» програми релігійної освіти. Незважаючи на позови батьків до суду, закон все ще діє.

Сучасна програма включає впровадження учнів у медитацію, навчаючи їх «входити у світ святкувань і ритуалів» і допомогу в «ознайомленні з (релігійними чи ні) місцевими та іншими культурами».

Джордж Бушемі підкреслив, що в нинішній ситуації єдиним варіантом для батьків-християн у Квебеку є домашня освіта.

За матеріалами: www.fronda.pl