У Києві освятили військову каплицю Воздвиження Чесного Хреста
  • Суб, 28/09/2019 - 16:06

27 вересня 2019 року на Аскольдовій могилі у Києві владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, освятив військову каплицю Воздвиження Чесного Хреста.

Цього дня у парафії Святого Миколая Чудотворця УГКЦ на Аскольдовій могилі владика Богдан очолив Божественну Літургію. Разом з ним співслужили священники Києва, на чолі з митрофорним протоієреєм Ігорем Онишкевичем, парохом місцевої громади. 

Проповідуючи Слово Боже владика зауважив: «Дуже знаменний є цей факт, що саме сьогодні, у цей день, коли Церква святкує віднайдення і піднесення Хреста Господнього, ми освячуємо цю каплицю. Ця подія пов’язана з нашою історією, пов’язана з нашою боротьбою, пов’язана з великою любов’ю нашого народу до своєї землі», - наголосив архиєрей.

Проповідник зауважив, що в історії Христової Церкви збережена розповідь про те, як напередодні однієї з найбільш визначальних битв за спадок, імператор Костянтин побачив на небі знак святого хреста і почув голос: «Цим знаменням переможеш»: «Дуже хотілося б, щоб у цій каплиці, коли молитимемося, згадували про справжню зброю, якою можна здолати зло у власному серці та навколо нас. Адже хрест Господній, який ми сьогодні в особливий спосіб почитаємо, дуже чітко нам говорить про те, як можна здолати зло, про те як можна перемогти»,  - наголосив владика.

«Коли ми з вами здіймемо свій погляд на розп’яття, то побачимо Бога, який любить по-справжньому. Це та любов, яка відкриває нам з вами двері до воскресіння, це та любов, котра раз і назавжди долає смерть і силу гріха, бо вона щира. Господь з висоти хреста не бажає нічого для себе. Його любов щедра, вона відає геть все і залишається вірною до кінця. Щира, щедра і до кінця вірна любов – єдина здатна на перемогу», - наголосив у проповіді владика.

По завершенні Божественної Літургії відбувся процесійний хід до самої каплиці. Спершу було освячено воду, а відтак саму каплицю. По її освяченні зі словом звернувся о. Андрій Зелінський, заступник керівника Департаменту військового капеланства УГКЦ. «Коли ми з вами поглянемо на обличчя, які дивляться на нас із мурів цієї каплиці, то можемо насправді зрадіти, що наша з вами історія, історія нашого з вами народу переповнена людьми, котрі вміли щиро, щедро і до кінця вірно любити. Саме тому сьогодні ми з вами тут сповнені надією і віри в те, що справжня любов таки нездоланна. Хрест Господній найяскравіше свідчення того, чим і як маємо перемагати. У нього вся любов Бога до людини у ньому вся Божа мудрість».

Наприкінці владика Богдан подякував пароху о. Ігореві Онишкевичу за його працю, а також усім жертводавцям, фундаторам, та митцям, які спричинились до відновлення цієї каплиці: «Хочу закликати усіх нас насправді до того, щоб ми були послідовними у своїй вірі, щоб ми не тільки практикували свою віру у великі свята та неділю, але щоб ми щодня жили цією вірою, щоб ми її свідчили. Бо тільки жива віра і Божа любов здатні перемінювати наше суспільство через переміну нашого власного серця. Переміна країни буде починатися у серці кожного з нас».