У Києві розпочав роботу ІІ Конгрес мирян Києво-Галицької митрополії УГКЦ
  • Чтв, 09/05/2013 - 21:41

9 травня 2013 року Божественною Архиєрейською Літургією, яку очолив владика Йосиф (Мілян),  у храмі Святого Василія Великого в Києві розпочав роботу ІІ Конгрес мирян Києво-Галицької митрополії УГКЦ на тему: «Нова євангелізація: виклики та завдання».

 

Із вступним словом до присутніх звернувся Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ. Він запросив замислитися над тим, що термін «нова євангелізація» означає передавання віри. «Сьогодні є важливим опрацювати передавання віри саме на теренах Східної України, в Києво-Галицькій митрополії. Євангелізація у Східній Україні має стати пріоритетом для всієї Церкви. Відвідуючи різні країни, я помітив таке: якщо громада не є місійною, вона починає занепадати. Якщо наша Церква не переступить меж Збруча у своїй ментальності, наші парафії там, навіть найбільш розвинені, почнуть занепадати», - сказав Блаженніший Святослав.

 

Крім того, Предстоятель УГКЦ розповів, що під час підготовки до Синоду він відвідав усі екзархати та митрополії і зустрічався не тільки з духовенством, а й з мирянами, зокрема молоддю та катехитами. «Я завжди запитував: якою ви бачите стратегію розвитку ваших екзархатів, саме ви, миряни? Якої Церкви на цих теренах ви хочете? Ви маєте підказати духовенству, як нам жити далі», - сказав Блаженніший Святослав.

 

Після слів Глави УГКЦ учасники Конгресу представили ситуацію в Київській архиєпархії, Донецько-Харківському, Одесько-Кримському та Луцькому екзархатах. Відтак розглянули різні аспекти розвитку, а саме: духовний - роль монашества в розвитку УГКЦ на Сході (ієрм. Василь Тучапець, ЧСВВ); душпастирський - миряни (молодь, товариства, спільноти) (о. Василь Білаш) і подружжя (о. Богдан Тимчишин); фінансовий - створення Всецерковного фонду розвитку УГКЦ на Сході (о. Василь Чудійович); канонічний - розбудова адміністративних структур (о. Тарас Валах).

 

Після обіду працюватимуть у групах і підбиватимуть підсумки роботи.

Департамент інформації УГКЦ