У Києві відбудеться презентація книги «Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара»
  • Втр, 27/06/2017 - 16:00

10 липня 2017 року, в сороковий день після відходу до вічності Блаженнішого Любомира, у Києві відбудеться презентація книги «Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара», передмову до якої написав особисто Блаженніший Любомир.

Автором книги є Володимир Чистух, який зібрав унікальні фотографії з архіву родини Гузарів. Світлини до видання були передані Марією Рипан, племінницею та воднораз похресницею Блаженнішого Любомира. Захід проходитиме за її ж участі в Книгарні «Є», за адресою м. Київ, вул. Миколи Лисенка, 3, Початок о 18:00 год.

Як повідомляють організатори, у презентації зможуть взяти участь усі, хто зацікавлений у глибшому ознайомленні з самовідданим служінням українському народові та Церкві кількох поколінь священиків з родини Гузарів.

Запропонована читачам книга є своєрідним продовженням висвітлення історії села Завалова, що на Підгаєччині, розповідей про визначних людей, розкритих автором у попередніх роботах. У виданні представлена коротка історія родини Дмитра Гузара, який більше ніж півстоліття був парохом села і покоїться разом зі своєю дружиною у завалівській землі. Його правнуком був Блаженніший Любомир Гузар.

Книжка призначена передусім тим, хто цікавиться історією рідного краю, хто хоче дізнатися про родовід Патріарха Любомира, представники якого відзначилися активною діяльністю для блага суспільства, були гідним взірцем для наслідування як у своїй епосі, так і в наші дні.

У передмові Блаженніший Любомир розкриває мету, з якою автор працював над цією книгою: «Учитель Завалівської школи, що на Підгаєччині, Володимир Чистух, завдав собі труду зібрати спогади про колишнього пароха греко-католицької громади в Завалові − отця Дмитра Гузара. Саме цей священик, який довгі роки був душпастирем Завалова (1856−1908), і то дуже шанованим та улюбленим, є моїм прадідом. Він і його дружина Кароліна були батьками Лева, який мав сина Ярослава. Останній був моїм батьком. Власне, назва цієї книжечки говорить про мої корені, про моє походження», – пише Блаженніший Любомир.

Ведучи далі Він зауважує: «Розгляд цієї книжки як історії одної людини був би обмеженим. Читач повинен собі усвідомити, що за допомогою зібраного матеріалу пізнає певну епоху в житті нашого народу, особливо те, яким було життя українського суспільства у ХІХ столітті, щонайменше в одній частині України – її західних областях. Таке знання дуже важливе, щоб зрозуміти розвиток нашого національного побуту в той період».

У передмові також йдеться про те, що історія родини Гузарів, представлена у спогадах: «Це не є щось виняткове, а радше типовий образ життя в другій половині ХІХ століття, у десятиліття, які становили період підготовки до важливих подій в житті нашого народу наступного століття і, може, наших часів».

Також звертаючись до читачів Блаженніший прохає читачів під час ознайомлення із цими спогадами думати не тільки про Його минуле, а й навчатися чогось із прикладу наших предків: «Ця книга навчає нас шанувати працю наших предків і вчитися в них служінню своїй церкві і Богу».

Зазначимо:

Марія Рипан – племінниця Блаженнішого та його похресниця. Донька його сестри Марти і Зенона Василькевича. Має трьох братів з родинами: Петра, Павла і Романа. Живе з чоловіком Євгеном Рипаном в Торонто, Канада.

Марія – відома мисткиня жіночих прикрас із бісеру, інструктор по їх виготовленню, автор друкованих книг-інструкцій, а також навчальних програм і брендових матеріалів з бісероплетіння, в яких навчає, як крок за кроком зробити самим вибрані зразки.

Дослідниця українського народного мистецтва. Багатий зібраний матеріал висвітлює в культурно-мистецьких установах, музеях, товариствах, професійних спілках і в культурних центрах Канади, США та України