У Києві за участі Блаженнішого Святослава та Карла Андерсона презентували книжку про Гваделупську Богородицю
  • Срд, 20/10/2021 - 14:58

19 жовтня 2021 року в монастирі отців-василіян у Києві з ініціативи Лицарів Колумба та видавництва святого Павла відбулася презентація книжки «Гваделупська Богородиця. Матір цивілізації Любови» за участі Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава та співавтора книги професора Карла Андерсона, колишнього Найвищого лицаря ордену Лицарів Колумба. Другим співавтором книги є о. Едуардо Чавес Санчес, канонік базиліки Діви Марії Гваделупської. Переклад видання українською мовою здійснила д-р Ірина Іванкович, голова релігійного товариства «Свята Софія» у США. Модерував зустріч керівник Департаменту інформації УГКЦ отець Ігор Яців.

У презентації також взяли участь: екзарх Одеський та національний капелан Лицарів Колумба в Україні владика Михайло Бубній, представник владики Віталія Кривицького отець Звонімір Шесніч, дружина Карла Андерсона пані Доріан Андерсон, директор з міжнародного розвитку у Європі Шимон Чижик, регіональний директор з розвитку пан Лєшек Ваксмундські, національний делегат Лицарів Колумба в Україні пан Юрій Малецький, а також колишній національний делегат пан Богдан Ковалів.

На початку вечора модератор зустрічі отець Ігор Яців звернув особливу увагу на питання, яке відношення має об’явлення Богородиці у Мексиці до сучасних реалій України. Священник поділився досвідом особистих пошуків відповідей на подібні питання: «Пригадую, як молодим хлопцем у семінарії в Рудно, коли пізнавав духовність, якої не знав, якої був спраглий, зустрів дві течії людей: одні казали, що ми східна Церква і чотки це добре, а вервиця недуже, друга течія вважали, що вервиця – це добре, а чотки – це щось московське. В той момент мені потрапила перед очі книга, в якій були такі слова: «Дитина любить будь-яке зображення своєї мами: і вдале і не вдале, і в камені і в бронзі, мальоване, фотографоване… різне. Бо дитина любить свою маму». З того моменту я полюбив і вервицю і чотки, ікони і образи».

Відтак до присутніх звернувся з вітальним словом Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Глава Церкви поділився, що є членом братства Лицарів

Від Римо-Католицької Церкви в Україні до присутніх звернувся отець Звонімір Шесніч. «Нехай ця книга буде для нас знаком, який запевнить, що ми маємо маму. Цікаво, що в оці Марії при збільшені видно людей, що означає, що Марія має мене і тебе у своєму оці», – сказав у слові священник.

Від української лицарської спільноти до присутніх звернувся національний делегат Лицарів Колумба в Україні пан Юрій Малецький, який підкреслив важливість презентації книги про Гваделупську Богородицю у Києві, де почалося християнство для слов’янських народів.

«Ми взяли на себе амбіційний проєкт перекласти цю книгу українською мовою і сьогодні радіємо, що щораз більше цікавляться цією книгою. Дякую всім, хто долучився до цієї праці, переконаний, що вона допоможе представляти ідею лицарів в Україні», – сказав національний делегат. А також анонсував початок роботи над книгою про 50 об’явлень Богородиці, яка, на його переконання, допоможе людям зрозуміти саму ідею об’явлення Пресвятої Богородиці.

Свідченням особистого досвіду паломництва до Гваделупської Богородиці поділився також владика Михайло Бубній, екзарх Одеський, національний капелан Лицарів Колумба в Україні. На його переконання, сьогодні є дуже гарна нагода пізнати Богородицю, яка приносить надію.

«Я дуже тісно пов'язаний і особливо почитаю цей нерукотворний образ. Міг там бути і просити нашу Маму про заступництво і про мир для України», – поділився владика Михайло. «Побачене у Гваделупі зворушило до глибини душі. Зокрема відкритість мексиканського народу на прославу Богородиці у нерукотворному образі. Особливо вражаюче, що не тільки християни, але й інші племена її поважають», – додав архиєрей. А також розповів про нагоду, за сприянням ректора Базиліки, торкнутися нерукотворного образу і прикласти до оригіналу куплені копії образу Богородиці. «Ми стояли перед входом зі страхом і трепетом», – пригадує екзарх Одеський.

Відтак до слова був запрошений особливий гість вечора, співавтор презентованої книги, колишній Найвищий лицар Лицарів Колумба Карл Андерсон.

Він висловив переконання, що об’явлення Богородиці є унікальною подією хоча б тому, що воно ніколи не переминає, бо є сущим і ми це, за його словами, добре відчуваємо.

Співавтор назвав дві причини, чому вирішили написати книгу. За його словами, перша причина – це показати, що не лише країни Європи мають об’явлення Богородиці, що є частиною духовного життя, але також своє об’явлення має і Америка, яка завжди була в більшості протестантською країною, а тепер секуляризується. А друга причина – канонізація Хуана Дієго, мирянина, якому з’явилася Богородиця.

Також Карл Андерсон пригадав історичний контекст об’явлення і особливості народів, особливу увагу звернувши на символіку, яку тубільські народи, на його переконання, відразу могли зрозуміти.

«Своїм об’явленням Богородиця запевняє, що вона мати не тільки для європейців, але й для американців», – переконаний співавтор книги. «Сьогодні ми вже багато чули про сутичку між тубільними народами і європейцями. У своєму об’явленні Марія запевняє: будьте спокійні, мирні, бо я ваша Мати. Таку вістку вона несе не до єпископів, а до місцевого мирянина, можна сказати селюка, – сказав Карл Андерсон і наголосив. – Об’явлення Гваделупської Богородиці – це непросто історична подія 500 років тому – це вістка миру, примирення і єдності для Америки».

Завершився духовний вечір спільною молитвою до Богородиці. Духовним співом подію презентації книги супроводжували семінаристи Київської Трьохсвятительської духовної семінарії. Відтак відбулася автограф-сесія.