У Китаї помер єпископ, який перебував у в’язниці впродовж 23 років
  • Втр, 05/04/2016 - 15:41

У віці 96 років помер ординарій єпархії Юйцзян, єпископ на емературі Томас Цзен Цзиньму. Не визнаний китайським урядом єрарх близько 23 років перебував у в'язниці за свою вірність Папі та Вселенській Церкві.
За даними китайського порталу «Catholic Online», за кілька днів до смерті, що сталася 2 квітня, єпископ Цзен послизнувся, впав і вдарився головою об землю. Його шпиталізували, але співробітники місцевих органів влади не допускали до нього нікого ззовні. Проте дозволили покласти тіло померлого в його будинку, де впродовж чотирьох днів молитимуться католики. Похорон відбудеться 6 квітня.

Віруючі згадують покійного, як «правдивого свідка Христа». Він справив на них враження своєю вірою і вбогістю, як матеріальною, так і духовною.

Єпископ Цзен народився 1920 року, отримав свячення у віці 29 років. Його неодноразово арештовували під час культурної революції і за відмову приєднатися до створеної владою комуністів Патріотичної асоціації китайських католиків. Коли 1990 року став єпископом Юйцзян, єпископські свячення отримав таємно. У 2000 році він вступив у домініканський орден, а 2012 року пішов на  емературу. Його наступник, єпископ Джон Пенг Вейжао був заарештований у травні 2014 року, але в листопаді його відпустили.

Відповідно до реструктуризації уряду Католицької Церкви єпархія Юйцзян разом з п'ятьма іншими в провінції Цзянсі, перетворилися в одну єпархію Наньчан з «офіційним» єпископом Джоном Лі Сугуангом. Його стосунки зі Святим Престолом неоднозначні, тому що в минулому він брав участь у декількох неканонічних єпископських свяченнях і, здається, більше слухається Патріотичної асоціації китайських католиків (PSKCh), яку контролює уряд, аніж Ватикану. У той же час, єпископ Пенг є «вихованцем» підпільної Церкви.