У Київській семінарії презентували електронне видання творів патріарха Йосифа
  • Чтв, 21/09/2017 - 08:40

18 вересня 2017 р.Б. по обіді,  до спільноти  Київської семінарії з міста Риму прибув Президент товариства “Свята Софія” для українців католиків в Італії – о. Марко Семеген. Його візит окреслила презентація електронного видання творів  Патріарха і Кардинала Йосифа Сліпого, яке  вийшло у світ завдяки  «Мультимедійній студії Свічадо» з нагоди 125-річчя від дня народження великого Ісповідника віри.

Переважно більшість людей, які чують ім’я Патріарха, асоціюють з ним мучеництво віри, знають про нелегкий життєвий шлях Блаженнішого Йосифа та випробування, які він мав, коли очолював Церкву. Однак мало хто знає про його праці в сфері освіти та богослов’я. «Патріарх Йосиф свого часу був найвідомішим спеціалістом у сфері тринітарного богослов’я, а на його праці посилався весь науковий світ» - сказав о. Марко Семеген і засміявся, бо зрозумів багато співпадіть і продовжив - «семінарія у вас Трьохсвятительська, храм посвятили святій Трійці, а Патріарх Йосиф – найвідоміший спеціаліст у тринітарному богослов’ї».

Завдяки праці владики Івана Хоми, а також священиків Івана Яцківа та Івана Музички, найближчих співпрацівників Патріарха, безліч його наукових праць та досліджень були зібрані в єдино та видані у 18 томах “Творів Патріарха і Кардинала Йосифа”. Вісімнадцять томів творів “Opera Omnia” Патріарха Йосифа – це ціла наукова спадщина, що видана впродовж діяльності Українського Католицького Університету імені Климента Папи в Римі.

Щоб зробити цю спадщину доступною для сучасного дослідника, римське товариство “Свята Софія” за підтримки товариства “Свята Софія” в США ініціювало  електронне видання “Творів”. Видання адресоване насамперед богословам, семінаристам, духовенству, науковцям та освітнім середовищам.

бр. Владислав Ігнатюк, V курс КТДС