У Княжичах відкрили меморіальну дошку на честь Блаженнішого Любомира
  • Нед, 27/05/2018 - 10:48

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у селі Княжичі (Київщина) 26 травня 2018 року відкрив та освятив меморіальну дошку на честь світлої пам’яті Блаженнішого Любомира на будинку, де він прожив останні десять років свого життя. Подія відкриття меморіальної дошки відбулася в рамках пам’ятних заходів відзначення року відходу у вічність Блаженнішого Любомира.

Під час освячення Предстоятель УГКЦ відзначив символічність цієї події. «Сьогодні є субота перед Зісланням Святого Духа. Цього дня ми традиційно, православні і греко-католики, переживаємо день вселенського поминання усопших. Гадаю, що це дивна Божа воля, що саме сьогодні перед тим, як святкувати празник Зіслання Святого Духа, ми перебуваємо тут, біля нашої резиденції в Княжичах, і переживаємо дуже глибоку подію», – сказав Глава Церкви.

 

Архиєрей наголосив, що цю меморіальну дошку вирішила встановити не Церква, не мешканці цього будинку, а громада села Княжичі. І вона буде нам назавжди засобом пам'яті великої людини, великого духовного Божого чоловіка, як тут написано, морального авторитета українського народу – Блаженнішого Любомира.

«Він тут прожив більше ніж десять років. Тут він молився. Тут був центр, вогнище молитви отця Церкви за всіх її дітей в Україні і у всьому світі. Тут він спілкувався з Богом, як Мойсей, який вийшов на гору Синай, як каже нам Священне Писання, говорив з Богом обличчям до обличчя. Той єврейський текст каже, що Мойсей ніби голубив обличчя Боже, просячи всього того, що потребує його народ, який подорожував з Єгипту до обітованої землі, з рабства до свободи. Гадаю, ті біблійні слова описують все те, що діялося в цьому домі впродовж років після переїзду Блаженнішого Любомира до Києва 2006 року і аж до відходу його у вічність рік тому», – розповів Блаженніший Святослав.

Глава Церкви висловив слова подяки сільському голові Вікторові Петренку та народним обранцям, які таке рішення прийняли.

Блаженніший Святослав зауважив, що будинок у Княжичах поступово перетворюється на меморіальний центр, на такий своєрідний живий музей, який буде широко відчиняти свої двері і запрошуватиме всіх його відвідувати.

«Блаженніший Любомир хотів, аби його дім був відкритий для всіх. Думаю, ми крок за кроком упорядкуємо тут його меморіальну кімнату і відкриємо місце зустрічі, місце паломництва, місце молитви разом з Блаженнішим Любомиром», – сказав Предстоятель.

Сільський голова Віктор Петренко відзначив, що відкриття дошки – дуже важлива місія місцевої влади. «Згідно з рішенням Сільської ради про присвоєння почесного громадянина села Княжичі Блаженнішому Любомиру в нас було ще одне зобов’язання – встановити меморіальну дошку на його честь. Мені дуже приємно взяти участь у відкритті цієї меморіальної дошки, тому що Блаженніший Любомир є також частиною нашого села», – додав сільський голова.