У Коломиї відбувся концерт духовної музики “Stabat Mater”
  • Пон, 05/03/2018 - 08:25

В часі Великого посту хочеться особливої музики, що передає історію страждань Ісуса Христа і Діви Марії, яка під своїм покровом тримає увесь світ. Вона народила Сина, розуміючи, що нелегким шляхом  Він має стати Спасителем. Саме ця історія вражала і надихала багатьох митців усіх епох.

Одним із тих був італійський композитор Дж. Б. Перголезі, який написав мелодію до «Stabat Mater» («Скорботна Мати»)  на слова монаха-францисканя Якопоне да Тоді. Цей твір є зворушливою оповіддю про глибокі людські почуття, де оповідається про страждання Діви Марії під час розп'яття Ісуса Христа. В другій частині оспівані благання грішника про дарування йому раю після смерті.

Вперше музика Перголезі та духовні твори інших європейських композиторів прозвучала в стінах Катедрального собору Преображення Христового в рамках мистецької програми “Stabat Mater”. Концерт відбувся за підтримки Благодійного фонду “Покуття” та Телерадіокомпанії НТК.

Для присутніх співали солістка Івано-Франківської філармонії, лауреат Міжнародних вокальних конкурсів, володарка унікального сопрано Ірина Ключковська та учасниця Rossini Opera Academy, мецо-сопрано Лілія Нікітчук. Голоси виконавців  доповнював академічний камерний оркестр з 30-літньою історією «Harmonia Nobile».

По закінченню програми виконавців вітали гучними оплесками. Владика Василь (Івасюк) підкреслив, що «в Церкві проповідують науки про Христа цілий рік, однак сьогодні в короткому часі ми відчули їх через музику. Інакше кажучи ці музичні твори є певним синтезом. Я дякую всім, хто знайшов час прийти, адже це є свідченням того, що наші серця тягнуться до Бога. Свого часу ми втратили цей зв'язок і повертаємо до Нього через молитву, як блудний син до свого батька. А як відомо пісня це подвійна молитва, бо хто співає, той молиться двічі».

Автор: Діана Чавага