У Коломийському навчально-науковому інституті пом’янули загиблих краян у зоні АТО
  • Нед, 13/05/2018 - 12:08

Світлу пам’ять про учасників Євромайдану, бійців і добровольців АТО з Коломийщини, яких буремні події назавжди забрали за обрій вічності, вшанували в Коломийському навчально-науковому інституті. 

Вечір-спомин відбувся в рамках широкомасштабної героїко-патріотичної акції “Україна у вогні! Україна переможе!”, яку започаткували з нагоди 1-ї річниці бойових дій учасники спілки АТО Коломиї та району спільно з працівниками бібліотеки №3 для дорослих.

Скорботний захід присвятили 4-й річниці з початку проведення антитерористичних дій на сході України. Таке рішення було прийнято внаслідок того, що на цю споконвічну українську землю, після безвільної анексії Криму, ступив чобіт російського солдата. Страшні цифри статистики говорять самі за себе. У цій війні Коломийщина втратила 36 найкращих синів. Студенти згадали трагічні обставини загибелі кожного земляка, а зокрема і бійців 10-ї гірсько-штурмової бригади, після чого у хвилині мовчання схилили голови перед їх подвигом і світлою пам’яттю.

Молитовно пом’янути загиблих бійців завітав єпарх Коломийський владика Василій (Івасюк)спільно з духовним наставником студентської молоді інституту о.Володимиром Гуменюком. 

Звертаючись до присутніх, вдадика зазначив, що “молоді хлопці, життя яких було ще на взлеті, пройшли дорогою терпіння задля кращого майбутнього своєї держави. Уважно переглядаючи фото кожен з нас бачив обличчя вояків, котрі дивилися далеко. І в тій даличині, мені здається, вони бачили надію на омріяний мир і щасливе життя в рідній стороні.  Власне тому ми повинні творити пам’ять за всіх, хто героїчно приніс себе в жертву з любові до ближніх. Наш Спаситель казав: “Немає більшої любові ніж та, хто життя своє віддає за друзів своїх”. Вчинки полеглих земляків вкотре нагадують нам, що тільки тоді, коли ми пізнаємо Бога, зможемо  добре любити свою Батьківщину.”

Відтак захід продовжився читанням авторських віршованих рядків та пісень присвячених усім героям-краянам. Також присутні мали змогу послухати очевидців, які були в епіцентрі бурхливих подій : сотника 14 -ї Коломийської сотні Володимира Пака та голову Спілки учасників АТО Коломиї та Коломийського району Володимира Кобилецького. Обоє в один голос заявляли, що вистояти у нелегких випробуваннях допомогло Слово Боже, яке неабияк додавало наснаги і стійкості.

“Герої не вмирають – це правильний термін, бо померло тіло, а душі кожного побратима для мене особисто є живими. Кожен з нас добре розуміє, що людина може бути жива, втім з “мертвою” душею. Це та людина, котра дбає тільки про себе. Герої ж навпаки дбали про всіх, залишаючи себе на потім. Віддати життя своє за ближніх, як сказано в Біблії, може кожен з нас в прямому чи переносному сенсі. Ми можемо долучитися до спільної справи, навіть найменше витративши “це життя” на підтримку, акції протесту чи перерахування коштів. Той, хто готовий віддати бодай його невелику частинку  достойний Царства Небесного”, –сказав Володимир Пак.

По завершенню ведучий заходу, провідний бібліотекар бібліотеки №3 для дорослих Рустам Аманкулов, запросив до слова директора Коломийського навчально-наукового інституту Юрія Плекана та викладача філології Галину Волощук. Після слів подяки присутнім матерям загиблих героїв на знак пошани вручили квіти.