У Львівській архиєпархії учасникам курсу «Нова євангелізація - відповідь на виклики часу» представили школи та рухи нової євангелізації
  • Срд, 29/05/2019 - 14:30

У понеділок, 27 травня 2019 року, у Львівській духовній семінарії Святого Духа УГКЦ відбулася четверта, завершальна зустріч курсу «Нова євангелізація - відповідь на виклики часу» (організований в рамках Інституту постійної формації). Мета заходу - ознайомити священиків Львівської архиєпархії з основними школами та рухами нової євангелізації у Львівській архиєпархії (хоча вони є поширеними в Україні та за кордоном).

“Цей курс був цінний тим, що ми мали можливість представити усім охочим різноманітні євангелізаційні школи та рухи, завданням яких є оживляти віру, допомагати практикуючим християнам насправді бути учнями Ісуса, творити спільноти та свідчити своїм життям Євангеліє. Сподіваємося, що учасникам курсу важливо було почути також свідчення мирян про те, як “працює” на практиці певний рух, тобто які плоди приносить”, - підкреслив о. Теодор Пилявський, ЧСВВ, керівник Школи святого Андрія, член Ради з питань євангелізації при Главі УГКЦ.

Усі ці школи та спільноти діють у Львівській архиєпархії з благословення митрополита та архиєпископа Львівського Ігоря Возьняка. На цій зустрічі присутні отримали душпастирське послання владики Ігоря про важливість нової євангелізації у Львівській архиєпархії, що був оприлюднений у 2018 році на П’ятдесятницю.

Впродовж зустрічі душпастирям презентували різні школи та спільноти, котрі займаються новою євангелізацією.

1. Дорога неокатехуменальна, формація в якій розпочинається із курсу катехиз та триває кілька років, має свої етапи і базується на Слові Божому, літургії і житті у спільноті. Детальніше про цей рух можна дізнатися - https://risu.org.ua/

2. Школа євангелізації святого Андрія, котра цього року святкує 10 років свого служіння в Україні і проводить курси в багатьох областях України. Школа святогно Андрія в Україні є національним осередком, що діє при Василіанському інституті філософсько-богословських студій у смт Брюховичі біля Львова. Директором Школи в Україні є о. Теодор Пилявський ЧСВВ. Школи євангелізації святого Андрія у світі була заснована відомим проповідником та бібліїстом Хосе Прадо Флоресом. Завданням Школи, окрім євангелізації, є також формування мирян як нових євангелізаторів сучасного суспільства. Детальнішу інформацію можна знайти на сайті Школи http://novaevangelizacija.org/ .

3. Місійна команда "Нова культура" спільноти Віднови у Святому Дусі УГКЦ "Благословення", що діє при парафії Святих Володимира і Ольги (найбільша греко-католицька харизматична спільнота в Україні). Діяльність цієї місійної команди молодих мирян є спрямована на євангелізацію через поширення християнських цінностей серед молоді через різноманітні заходи, в тому числі курс РУАХ, а також спільний відпочинок та служіння. Творячи таким чином нову культуру, християнську на противагу культурі секуляризованого світу, спільнота “Благословення” та її місійна команда проводять чимало заходів у Львові, зокрема Lviv Family Day (щорічний фестиваль родини https://www.facebook.com/lvivfamilyday). Одним із напрямків їхньої діяльності є співпраця з іншими греко-католицькими харизматичними спільнотами в Україні та католицькими спільнотами за кордоном. Про спільноту “Благословення” та місійну команду “Нова культура” можна дізнатися більше за посиланням https://www.facebook.com/missioners2017/  та https://blagoslovennya.org/

4. Курс Курсійо - євангелізаційний триденний курс, котрий кілька років проводять у Львові богопосвячені миряни з Мілес Єзу та духовенство. Мета курсу - допомогти по-новому пережити основні правди християнської віри та будувати братерську спільноту учасників курсу, для того, щоб тривати у вірі і вчитися свідчити Христа у щоденному житті. Детальніше про курс -  https://www.facebook.com/cursillolviv/ .

5. Школа Марії (повна назва - Школа християнського життя і євангелізації Пресвятої Діви Марії з Назарету, Матері Церкви)  - це формаційний курс, що веде до зрілого християнського життя та готує мирян до лідерства і служіння в Церкві. Від 2008 р. Школа має філію у Львові і проводить зустрічі в приміщенні Українського Католицького Університету. Школа Марії була заснована в Україні 20 років тому бр. Петро Куркевич OFMCap. Сьогодні вона налічує 19 філій в Україні, де проходять формацію греко- та римо-католики й православні. Також Школа має 37 філій за кордоном: Австрія, Польща, Литва, Латвія, Італія, Греція, Болгарія, США та ін. Школа провадить різноманітну діяльність: Реабілітаційний центр, молодіжні табори OASIS, Місіонерську школу св. ап. Павла (“Рік для Ісуса”), організовує Всеукраїнську харизматичну конференцію “Вогонь” та співпрацює із Згромадженням сестер Марії у Святому Дусі, засновником якого є бр. Петро Куркевич. Детальнішу інформацію про Школу та її справи можна знайти на сайті  https://maryschool.org/?locale=uk та https://www.facebook.com/groups/schoolMary.Lviv/

У своїх виступах спікери заходу наголошували на тому, що сьогодні, євангелізуючи, важливо звертати особливу увагу на молодь, а також на сім’ю та збереження її ідентичності як Божої інституції. Адже євангелізувати молодь означає допомогти їй пережити зустріч з Богом у свій спосіб та віднайти добрі орієнтири в житті, котрі б базувалися на Божих правдах. “Ми прагнемо розповсюджувати радість і жити з Богом. Ми зосереджуємо свою увагу на молоді та тих, хто далекий від Бога і ще не пізнав Його особисто”, - розповідають про курс Курсійо його представники. - Наш рух, побудований на курсі триденних реколекцій, це мирянський рух, однак священики відіграють у ньому ключову роль , бо допомагають нам пережити повноту християнського життя, яке маємо у Церкві”.

Представлення євангелізаційних шкіл та спільнот, як і весь курс “Нова євангелізація - відповідь на виклики часу”, дає можливість побачити актуальність та різноманітність нових методів у проголошенні Євангеліє сьогодні та запросити усіх бажаючих до співпраці.