У Львівському історичному музеї триває виставка "Апостол душпастирства мігрантів", присвячена о.В.Поточняку
  • Чтв, 16/11/2017 - 15:41

Виставка „Апостол душпастирства мігрантів‟ присвячена вшануванню пам'яті координатора для українців Італії, секретаря Пасторально-міграційного відділу Української Греко-Католицької Церкви — отця Василя Поточняка (1974—2015 рр.). 

Мета виставки — показати багатогранність пасторської праці духівника за кордоном: від створення церковних громад мігрантів до відстоювання їх трудових прав на чужині, підтримки рідної мови, традицій, пропагування української культури в світі. 

Отець Поточняк був великим патріотом України і будителем національної свідомості, послідовником праці Митрополита Андрея і Патріарха Йосифа. 

На виставці представлено близько 300 пам’яток. Матеріали передані Музею родиною отця Василя Поточняка (сестрами Світланою і Ніною), Пасторально-міграційним відділом УГКЦ (владикою Йосипом Міляном та отцем Андрієм Гахом), представниками церковних громад Італії (Брешії, Болоньї, Риму, Реджіо-Емілії та Мілану), приватними особами — знайомими, друзями, сподвижниками отця Василя Поточняка. 

Головним експозиційним матеріалом стали документи, світлини, особисті речі, священичий одяг, ікони, міграційна періодика, релігійна література, предмети побуту, сувеніри з подорожей, подарунки та багато інших речей. 

Експонати виставки утворюють три головні комплекси: 

- дитинство, навчання і душпастирська праця у Дрогобицькій духовній семінарії; 

- координаторство українських громад Італії; 

- духовне служіння отця Василя на посаді секретаря Пасторально-міграційного відділу УГКЦ. 

Перший комплекс пам'яток відображає дитячі роки отця Василя, формування національної та духовної свідомості, навчання у Люблінській духовній семінарії (участь у театральних виставах, та спів у хорі „Мойсей‟), перші кроки у душпастирському служінні (дияконські та ієрейські свячення у рідному селі Лімна), викладацька праця у Дрогобицькій духовній семінарії (проведення духовно-відпочинкових літніх таборів для молоді „Сарепта‟, започаткування та видання молодіжного християнського часопису, місячника „З любов’ю — у світ‟, заснування молодіжного братства та молодіжного церковного хору „Відлуння‟. 

Тема координаторства українських громад Італії висвітлює різнобічну діяльність отця Василя Поточняка. Зокрема, створення понад 70 церковних громад у містах Італії, заснування християнського часопису „До Світла‟, паломницво по святинями Італії та Європи з українськими громадами, заснування міжнародної пішої прощі мігрантів „Самбір-Зарваниця‟, опіка культурним та громадським життям трудових мігрантів (проведення Форумів Українців Італії, заснування „Дня Матері‟, участь у виборах 2004 та 2006 років, активна духовна і фінансова підтримка Помаранчевої революції в Україні, видання „трудової‟ поезії (поезія, яка була написана самими мігрантами), відзначення усіх українських національних свят та збереження наших традицій за кордоном. 

Третій комплекс матеріалів представляє роботу отця Василя на посаді секретаря Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, акцентує на основних заходах, які проводив відділ (конференції, місійні поїздки, видання релігійної літератури). Завершальний акорд виставки — пам’ятки, які показують незламну силу духу отця на шляху боротьби з важкою хворобою. 

Окремим експозиційним комплексом представлено фрагменти пересувної виставки „Наші в Італії‟, яка була відкрита отцем Поточняком в Римі з метою ознайомлення з реальним становищем українського заробітчанства у Італії. Це перша і єдина виставка документів, матеріалів, взірців прикладної та поетичної творчості, світлин про життя, свята та будні українських трудових мігрантів у Італії.

Адреса: Львів, пл. Ринок, 6 (третій поверх)