У Львові представили колекцію давніх ікон на склі
  • Суб, 20/12/2014 - 14:14

У галереї сакрального мистецтва «Iconart» представили виставку стародавніх ікон на склі з колекції художника Остапа Лозинського.

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

Галерея сучасного сакрального мистецтва «Iconart» уже втретє на Різдвяні свята представляє до огляду давні народні ікони.

«Іконопис на склі є однією з найяскравіших сторінок українського народного мистецтва. Це явище, широко відоме в Центрально-Східній Європі від XVIII століття, поширилося на теренах Українських Карпат від середини ХІХ століття і проіснувало загалом лише декілька десятиліть – до початку ХХ століття. Однак для всіх шанувальників культури Гуцульщини, Покуття та Буковини іконопис на склі є, мабуть, найвиразнішим її здобутком», – зазначає куратор виставки Роман Зілінко.

За його словами, такі образи, які ще називали «червоними», очевидно, через переважання яскравої дзвінкої червоної фарби на іконах, були дуже поширеними в сільських хатах в околицях Коломиї, Богородчан, Кутів, Косова, Космача, Чернівців, Вижниці. Проте з поширенням дешевих друкованих репродукцій, літографій та фотографій ці ікони було витіснено із вжитку, і традицію іконопису на склі було перервано.

«Самі ікони від початку ХХ століття часто стали об’єктами зацікавлення музейників та колекціонерів. Однак найцікавіші колекції іконопису на склі почали формувати приватні колекціонери лише в 1960-1970 роках», – додав Зілінко.

Колекція Остапа Лозинського формувалася впродовж останніх років.

«Остап Лозинський насамперед відомий як художник, ініціатор й учасник багатьох значних мистецьких акцій. Проте колекціонерство є також однією з яскравих сторін його особистості. Що є, зрештою, природним, оскільки народився і виховався в родині, де до українського мистецтва плекали особливе ставлення: батьки Остапа –відомі у Львові митці та колекціонери», – розповів куратор виставки.

За його словами, колекція, яку зібрав Остап Лозинський, налічує близько 40-ка унікальних гуцульських та покутських образів. Зокрема, до рідкісних й особливо цінних ікон збірки належить образ архістратига Михаїла, що побиває диявола, а також потрійна ікона зі св. Миколаєм, Розп’яттям та Покровом Богородиці. Проте основною особливістю цієї колекції є її «молодість».

«Ця збірка доводить, що за великого бажання і працьовитості можливо створити винятково гарну колекцію навіть у наш час, коли, здавалось би, щоразу складніше відшукати автентичні речі в їхньому первинному середовищі. Іншою цікавою особливістю цієї збірки є її контекстуальність відносно творчості Остапа Лозинського, ікони служать йому безпосередніми взірцями для власних робіт, і також є джерелом глибших інспірацій у його живописі. Для багатьох, хто раніше знав Остапа Лозинського передусім як художника, виставка ікон з його збірки допоможе краще зрозуміти його праці й поглянути на нього як на справді цілісну особистість», – додає Зілінко.

Ікони можна оглянути до 20 січня.